Susisprogdinti norėjusi lietuvė — čečėnų kovotojo našlė

Rusijoje ketinusi susisprogdinti dvidešimtmetė lietuvė Eglė Kusaitė buvo ištekėjusi už čečėnų islamisto. Dabar ji – našlė, suimta už ketinimus vykdyti teroro aktą. Su savo būsimu vyru, čečėnų kovotoju, jauna moteris susipažino 2007 metais Klaipėdoje.

Tuomet ji buvo vienos uostamiesčio kolegijos antrakursė. Lietuvė ištekėjo už čečėno, priėmė islamo tikėjimą. Vyrui mirus, ji išvyko gyventi į Vokietiją pas jo gimines. Čia mergina gyveno kaip tarnaitė. Kasdien ji skaitė Koraną ir meldėsi.

 

Pusmetį nelegaliai gyvenančią lietuvę aptiko Vokietijos policija ir išsiuntė atgal į Lietuvą. Kaip skelbė ATN.lt, E.Kusaitė ir Lietuvoje palaikė ryšius su radikaliais islamistais Rusijoje, Uzbekistane, Azerbaidžane, Didžiojoje Britanijoje. Su jais moteris bendravo netiesiogiai – internetu. Virtualioje erdvėje E.Kusaitė parašiusi ir ne vieną islamą ginantį komentarą.

 

Bendros Lietuvos ir Rusijos specialiųjų tarnybų operacijos metu E.Kusaitė buvo sulaikyta 2009 metų spalio pabaigoje ir nuo tada yra įkalinta. Jauna moteris vis bandė patekti į Rusiją, gauti šios šalies vizą, bet jai buvo atsakoma neigiamai. Paskutinis jos prašymas gauti vizą buvo patenkintas, bet tai jau buvo pareigūnų operacijos dalis. E.Kusaitė sulaikyta taip ir neišvykusi iš Lietuvos.

 

Prokurorai viešai paskelbė, kad moteris ketino susisprogdinti Rusijos sostinės Maskvos karinėje bazėje. Teroro aktu norėta pražudyti kuo daugiau gyvybių.
Kaip galima savižudė su sprogmenimis galėtų patekti į saugomą karinę bazę, prokurorai neaiškina. Šiam aktui kelią užkirtę pareigūnai pabrėžė, kad E.Kusaitės veikla neturi nieko bendro su neseniai Maskvos metro įvykusiais sprogimais, kurių metų žuvo kelios dešimtys žmonių.

 

Daugiau kaip pusmetį suimta E.Kusaitė per savo advokatę kreipėsi į teismą su prašymu paleisti į laisvę. Šią savaitę, išnagrinėjęs prašymą, teismas jį atmetė.
Ketinimu įvykdyti teroro aktą kaltinama lietuvė Lukiškių kalėjime-tardymo izoliatoriuje bus iki liepos pabaigos.

 

Moters artimieji ją apibūdina kaip ramią ir santūrią. Kai kurie jų mano pastebėję, kad kelis mėnesius iki suėmimo E.Kusaitė buvo lyg apdujusi nuo psichotropinių vaistų. Pati suimtoji savo kaltę pripažįsta iš dalies – jie neigia ketinimus įvykdyti sprogdinimą Maskvoje. Šioje byloje yra vienas įslaptintas liudininkas, kuris duoda parodymus prieš E.Kusaitę.

 

www.atn.lt