Šiandien, antrą kartą visame pasaulyje minima rankų higienos diena

Šiandien, gegužės 5 d., visame pasaulyje minima  rankų higienos diena, kurios šūkis – „Plauk rankas – saugok gyvybes“. Pagrindinis šios dienos tikslas – atkreipti pacientų ir sveikatos priežiūros įstaigų personalo dėmesį į rankų higienos svarbą sveikatos priežiūros įstaigose.

„Rankos yra vienas svarbiausių rizikos veiksnių pernešant mikroorganizmus nuo vieno asmens kitam, o jų plovimas – tai pati efektyviausia priemonė sustabdyti bakterijų judėjimą. Rankų higienos kampanijos pirmiausia nukreiptos į sveikatos priežiūros įstaigų personalo rankų higienos tobulinimą – mokymus, įgūdžių gerinimą, tačiau vienas iš kampanijų tikslų yra aktyvinti ir pacientus, siekiant juos maksimaliai įtraukti į jų pačių saugos užtikrinimo procesą”, – kalbėjo Higienos instituto Visuomenės sveikatos tyrimų skyriaus vedėja dr. Rolanda Valintėlienė.

 

Šiais metais jau antrą kartą daugiau nei 8000 sveikatos priežiūros įstaigų minės pasaulinę rankų higienos dieną 138 pasaulio šalyse. Higienos institutas prie šios iniciatyvos prisijungti kviečia visas sveikatos priežiūros įstaigas.

„Sieksime, kad tai nebūtų vienadienė kampanija. Norime, kad gydymo įstaigos prisidėtų prie šios kampanijos ir aktyviai joje dalyvautų. Europos ligų ir kontrolės centro duomenimis, nuo hospitalinių infekcijų Europos Sąjungoje kasmet nukenčia daugiau nei 4 mln. asmenų. Daugiau nei vieno trečdalio jų galima būtų išvengti tobulinant infekcijų profilaktiką”, – sakė R.Valintėlienė.

 

Dienos „Plauk rankas – saugok gyvybes“ tikslas – atkreipti pacientų ir sveikatos priežiūros įstaigų personalo dėmesį į rankų higienos, kaip pagrindinio infekcijų kontrolės elemento, svarbą.

{parasas}