Šeštadienio receptas…

Pyragas su bananais

Jums reikės:
200 g miltų,
druskos,
½ arbatinio šaukštelio šviežiai malto cinamono,
¼ arbatinio šaukštelio maltų muskatų,
1 arbatinio šaukštelio kardamono,
1 arbatinio šaukštelio imbiero,kepimo miltelių,
1 gerai prinokusio banano,
2 šaukštų grietinės,
100 g kambario temperatūros nesūdyto sviesto,
150 g cukraus,
vanilinio cukraus,3 kiaušinių,
1 citrinos.

Pyrago karameliniam pagrindui:
60 g sviesto,
150 g rudojo cukraus,
5 nepernokusių bananų.

Paruošimas:
Orkaitę įkaitinti iki 180º C.

Kepimo formą ( 26 cm skersmens arba panašaus dydžio ) ištepti sviestu arba aliejumi arba iškloti kepimo popieriumi.

Pyrago karameliniam pagrindui ant vidutinio karštumo ugnies keptuvėje ištirpinti sviestą, suberti rudąjį cukrų ir nuolat maišant kaitinti keletą minučių, kol cukrus ištirpsta ir pradeda blizgėti. Tada greitai cukraus ir sviesto masę iškrėsti į paruoštą formą ir paskleisti ant dugno. Jeigu cukrus sukietėja, gabaliukus išdėlioti ant formos dugno – ištirps ir pasiskleis kepant pyragui. Bananus nulupti, supjaustyti plonais griežinėliais ir sudėti ant cukraus karamelės. Formą su bananais atidėti į šalį.

Pyrago tešlai į dubenį suberti persijotus miltus, druską, maltą cinamoną, muskatus, kardamoną, imbierą, kepimo miltelius ir viską sumaišyti.

Į kitą mažesnį dubenėlį sudėti nuluptą gerai prinokusį supjaustytą bananą, sutrinti jį šaukštu arba šakute, sudėti grietinę ir sumaišyti.

Sviestą dėti į dar vieną dubenį, suberti cukrų, vanilinį cukrų ir sukti mediniu šaukštu arba elektriniu plaktuvu, kol ištirps cukrus. Maišant po vieną sudėti kiaušinius, suberti tarkuotą citrinos žievelę, supilti citrinos sultis ir viską gerai išsukti. Tada suberti miltų ir prieskonių mišinį, sukrėsti bananą su grietine, viską sumaišyti iki vientisos masės. Tešlą sukrėsti į paruoštą kepimui formą, sulyginti viršų ir apie 40 min. kepti įkaitintoje orkaitėje, kol pyrago viršus gražiai paruduoja. Ar pyragas iškepęs, patikrinti mediniu smeigtuku. Iškeptą pyragą išimti iš orkaitės ir apie 3 min. palaikyti formoje, kad truputį atvėstų. Tada atlaisvinti kepimo formos kraštus, apversti pyragą į desertinę lėkštę ir atsargiai nuimti formos dugną. Jeigu ant formos dugno lieka prilipusių bananų skiltelių, jas nuimti ir įspausti į pyragą. Kad pyragas gražiau atrodytų, galima apibarstyti miltiniu cukrumi.

Pyragą galima tiekti šiltą ir šaltą.  Skanu valgyti su plakta grietinėle, vaniliniais ledais, pagardintais rūgštesniais vaisiais, šviežiomis arba šaldytomis uogomis.