Balandžio mėnesį atlikta viešųjų užrašų kontrolė Mažeikių mieste

Balandžio mėnesį Valstybinės kalbos inspekcijos nurodymu buvo tikrinami viešieji užrašai Mažeikių mieste (įmonių, parduotuvių, kavinių, barų, viešbučių ir pan., pavadinimai). Atlikus kontrolę paaiškėjo, kad Valstybinių ir savivaldybės įstaigų pavadinimai bei įstaigų raštvedyba iš esmės atitinka Valstybinės kalbos įstatymo keliamus reikalavimus.

Taisyklinga kalba stengiamasi pateikti rašytinę informaciją švietimo, kultūros, socialinėse ir sveikatos apsaugos įstaigose. Itin gera kalba pasižymi Valstybinės mokesčių inspekcijos Mažeikių filialo viešieji užrašai, lankstinukai, visa klientui pateikiama informacija. Valstybinė Darbo birža šį pavasarį atnaujino darbo kabinetų viešuosius užrašus. Tai padaryta be priekaištų.

 

Daugiausia netaisyklingų viešųjų užrašų buvo aptikta verslo ir prekybos aplinkoje. Labiausiai Valstybinės kalbos įstatymo keliamus reikalavimus ignoruoja baras-naktinis klubas „PEGASAS“. Čia stebėtinai daug kalbos klaidų užfiksuota viešuosiuose užrašuose. Valgiaraščiuose dominuoja tos pačios, daugeliui kavinių būdingos kalbos klaidos: bulvytės fri arba fry, užkepėlės, maistas kepamas „ant griliaus“, dargi rašoma „grill“, „mix“, „Eko pietūs“… Niekaip nepataikoma teisingai žymėti litų, rašyti dvitaškio.

 

Taip pat buvo pastebėta, kad kavinės-naktinio baro „Pegasas“ administracija pamėgo reklamuotis ir pavieniais reklaminiais skelbimais. Juose rašybos ir skyrybos taisyklių visiškai nepaisoma. Reklamos autoriai pasižymi fantazija arba kaip jie patys teigia – „super pasiūlymais“. Kavinės administracija įspėta dėl klaidų.

 

Turgaus ir prekyviečių viešųjų užrašų dažniausia klaida – litų žymėjimas, daugiau klaidų neužfiksuota. Tačiau apibendrinus viso mėnesio vykdytą kontrolę – išvados ne tokios džiuginančios.  Bendra Mažeikių miesto viešųjų užrašų būklė yra prastesnė negu prieš kelerius metus.

 

{parasas}