Gyventojai, norintys apsisaugoti nuo vagysčių yra kviečiami žymėti savo daiktus

Mažeikių rajono policijos komisariate gaunama vis daugiau pranešimų apie pavogtus dviračius. Vien šiais metais tokių pranešimų būta jau 14. Dviračių vagystės – viena iš sezoninių nusikaltimų rūšių. Dažniausiai dviračiai vagiami palikti be priežiūros, neprirakinti prie parduotuvių, namų laiptinėse, tačiau buvo keli atvejai, kada dviračiai buvo palikti prirakinti ir jie buvo pavogti, nupjovus prirakinimo mechanizmą.

Norėdami padėti dviračių, taip pat ir kitų daiktų savininkams, Mažeikių rajono policijos komisariato pareigūnai kviečia žmones pažymėti turimus daiktus. Ženklinti rekomenduojama tuos daiktus, kurie vagiami dažniausiai: mobiliuosius telefonus, kompiuterinę, garso ir vaizdo techniką bei dviračius. Gyventojams tai yra viena iš galimybių atgauti prarastą daiktą.

 

Ketvirtadienį, balandžio 29 d., nuo 15.00 val. iki 18.00 val. gyventojai yra kviečiami atvykti prie Mažeikių rajono policijos komisariato, kur Prevencijos poskyrio pareigūnai nemokamai žymės gyventojų dviračius ir kitus daiktusi.

Daiktai žymimi specialiu žymekliu; į juo įrašomas individualus kodas, kurio nepamatysi plika akimi. Šis užrašas matomas tik pašvietus specialiu spinduliu. Suradus tokį pamestą ar pavogtą daiktą galima greičiau nustatyti teisėtą savininką, kuris pateikęs įrodymą, kad yra būtent šio daikto savininkas, turi teisę rastą daiktą susigrąžinti.

 

Kadangi dabar labiausiai vagišius traukia dviračių vagystės, tai gyventojams, turintiems dviračius, siūlome keletą patarimų:

1. Visada rakinkite dviratį. Rakinkite tik prie nepajudinamų, tvirtų objektų. Vienu metu naudokite iškart kelis, bet skirtingo tipo užraktus.

2. Rakindami stenkitės surakinti ir ratus su rėmu.

3. Palikite dviratį ne užkampyje, bet žmonių matomoje vietoje.

4. Vagis neturi žinoti, kur jūs esate šiuo metu.

5. Nepalikite dviračio kaskart toje pačioje vietoje.

6. Rakindami keletą dviračių, rakinkite juos atskirai.

7. Jei dviratis paliekamas pagalbinėse patalpose, sandėliuke ir pan. – pasirūpinti durų sutvirtinimu ir patikimomis spynomis.

8. Jei dviratį pavogė, nedelsiant praneškite policijos pareigūnams.

9. Nepirkite naudoto dviračio iš privataus asmens, jei negalite matyti įsigijimo dokumentų ir įsitikinti, kad dviratis nėra vogtas.

Dėl išsamios informacijos apie daiktų žymėjimą, darbo dienomis, nuo 8.00 iki 17.00 val., galite kreiptis į Telšių aps. VPK Mažeikių rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrį, tel. nr. (8-443) 980 80 arba 981 50 (budėtojas).

Gyventojams pageidaujant, apylinkės inspektorius, suderinęs laiką, gali atvykti ir daiktus pažymėti namuose.

 

{parasas}