Rengiamasi protestams prieš degalų kainas

Kosminėmis benzino kainomis pasipiktinę vairuotojai pradeda planuoti protesto akcijas. Jos esą būtų rengiamos jau dabar, tačiau protestuoti kliudo šalti orai ir slidūs keliai, todėl yra laukiama atšilimo.

2008 m. vasarą protestus rengęs Lietuvos „Audi“ klubas laukia šiltesnių orų, tuomet esą bus galima rengti naujus protestus. „Audi“ klubo prezidentas Ričardas Pūkas mano, kad šįsyk veikiausiai nebus apsiribota prieš pusantrų metų taikytomis priemonėmis, kuomet vairuotojai degalinėse masiškai pylėsi tik po vieną litrą benzino, taip apsunkindami jų darbą.

„Nežinau, ar tai pavyks padaryti, – sudvejojo R.Pūkas. – Bet jeigu kainų augimas nesiliaus, galbūt pavyks. Tikrai nežadame tylėti, nebūsime pastumdėliai. Dar tikimės, kad mūsų valdžia ir naftininkai sustabdys kainų kilimą. Žmonės jau išreiškė norą dalyvauti protestuose, siūlo savo idėjas. Bet kol toks oras, keliuose slidu ir nesaugu, protesto akcijų tikrai nedarysime vien dėl saugumo. Atšilus orams galbūt vėl išriedėsime į gatves, padarysime šį tą rimtesnio nei 2008 m.“

Netiki pasiteisinimais

Automobilistas teigė kol kas nenorįs atskleisti, kaip atrodys planuojami protestai. „Tai buvo graži pradžia, – prisimindamas 2008 m. protestus sakė R.Pūkas. – Kaip matome, mus nelabai suprato. O mūsų daugėja.“ Pašnekovas neslėpė netikintis naftininkų pasiaiškinimais, neva degalai brangsta dėl pasaulinės rinkos tendencijų, žemės drebėjimo Čilėje ir pan.

 

„Jų pasisakymai yra absurdiški. Matome, kas dedasi pasaulyje. Kažkodėl tik Lietuvoje kainos taip „gražiai“ kyla, nors kitoms šalims tai jokios įtakos nedaro. Pakelti kainas jie sugeba tą pačią sekundę, o kai reikia jas nuleisti – tai užtrunka kelias savaites ar net mėnesius. Absurdiška“, – piktinosi „Audi“ klubo vadovas.

 

Kainos – naujose aukštumose

Tuo metu degalų kainos ir toliau šuoliuoja. Ypač smarkiai kyla populiariausio A-95 markės benzino kaina. Antradienį naftos perdirbimo gamyklos „Orlen Lietuva“ Mažeikių terminale tūkstantis litrų šio benzino kainavo 3,76 tūkst. litų, pasiektas dar vienas rekordas. Per mėnesį didmeninė populiariausio benzino kaina išaugo beveik 26 centais už litrą.

 

Didžiausias šalyje degalinių tinklas „Lukoil“ taip pat kelia kainas. Antradienį prieš pietus daugumoje šio tinklo degalinių litras A-95 markės benzino kainavo 4,01 Lt. Vidudienį kaina šoktelėjo dviem centais.

Kainų kartelę kilstelėjo ir „Statoil“ – daugumoje šio tinklo degalinių antradienį litras populiariausio benzino kainavo jau 4,07 Lt.

„Orlen Lietuva“ degalinėse jo kaina šoktelėjo iki 4,05 Lt/l.

 

Brangesnis benzinas su priedais kainuoja gerokai daugiau. „Orlen“ degalinėse parduodamas „Verva 95“ kainuoja jau 4,17 Lt/l, „Statoil“ benzinas „Euro 95 ultima“ – 4,13 Lt/l, o „Lukoil“ benzinas „Ecto 95“ už paprastą A-95 markės benziną brangesnis tik 2-3 centais. A-98 markės benzino kaina „Lukoil“ tinkle jau persirito per 4,10 Lt/l ribą, o „Statoil“ ir „Orlen Lietuva“ tinkluose jo kaina jau siekia 4,19-4,22 Lt/l.

 

{diena2}