"Mažeikių šilumos tinklai" kovoja prieš gamtos taršą

 Jau anksčiau buvome rašę, kad pastarosiomis dienomis Mažeikiuose, ore, padidėjo kietųjų dalelių koncentracija, kuri viršijo paros ribinę vertę (50µg/m3). Tam didžiausią įtaką daro namų ūkiuose kūrenamos anglys, durpės, skystas kuras, kitas nekokybiškas kuras ir atliekos. Anot Mažeikių savivaldybės specialistų, deginant tokį kurą, atsiradusios sveikatai kenksmingos dalelės aplinkos ore išsisklaido tik per kelias dienas ar net savaites, o įkvėpus nusėda plaučiuose.

„Mažeikių šilumos tinklų“, šilumą gaminančių iš biokuro ir gamtinių dujų, vadovo Jono Jurkaus teigimu, jo vadovaujama įmonė jau ėmėsi būtinų priemonių, kurios leidžia sumažinti oro taršą.

 
„Esame papildomai investavę į dūmų temperatūros redukcijos įrangą“, – teigė ponas J. Jurkus. Pasak jo, šalčiausiu metų laiku „Mažeikių šilumos tinklai“ šilumą išgauna, kūrendami dujas ir biokurą, nes tai yra ekologiškiausi šilumos šaltiniai.

 

„Kol Mažeikiuose nebuvo dujotiekio, buvome priversti kūrenti mazutą, tačiau, atsiradus galimybei šildyti dujomis, mazutą pakeitėme švaresne žaliava“ ,- sakė „Mažeikių šilumos tinklų“ direktorius. Jono Jurkaus teigimu, „Mažeikių šilumos tinklai“ sieks daugiau vartotojų prijungti prie centralizuotų tinklų.

 

„Asmeniškai pastebėjau, kad kietųjų dalelių koncentracija arba liaudiškais terminais tariant smogas geometrine progresija didėja neprisijungusių prie centralizuotų tinklų namų kvartaluose“, – teigė J. Jurkus.

 

Mažeikių rajono savivaldybės specialistai informuoja, jog pats nesveikiausias kuras yra akmens anglis, drėgnos malkos ir atliekos, kuriuos deginant išsiskiria kenksmingos ir kancerogeninės medžiagos, sukeliančios vėžinius susirgimus. „Mažeikių šilumos tinklai“ dabar pagamina 58 proc. šilumos energijos iš biokuro, o likusi šiluma pagaminama dujomis.

J.Jurkus atsargiai užsiminė apie tai, jog šilumos kaina gali mažėti, jei prie dujų vamzdyno prisijungtų ir „Mažeikių nafta“.

 

    ir         informacija.