Interviu su Dovydu Punia: apie festivalį „Gers!“ ir jaunimo kultūros perspektyvas Mažeikiuose

 Šeštadienį, sausio 23 d., Mažeikiuose nugriaudės jubiliejinis, penktasis, roko muzikos festivalis „Gers!“, grįžtantis po daugiau nei dviejų metų pertraukos. Renginio vinimi turėtų tapti grupių „Katedros“ ir „Rojaus tūzų“ pasirodymas. Festivalio organizatorius Dovydas Punia teigia, kad renginį stengiamasi pakelti iki profesionalaus lygio, o pradedančiajam jaunimui ruošiamasi palikti smulkesnius koncertus. Apie tai ir visa kita muzikos žurnalui „Sharkeen.lt“ pasakoja pats rengėjas Dovydas.

Aurelijus: nuo paskutiniojo „Gers!“ festivalio prabėgo daugiau nei du metai. Kodėl pertrauka truko tiek ilgai ir būtent dabar sumanyta sugrįžti?

Dovydas: kiekvienas žmogus nuo kažko pavargsta. Kadangi anksčiau organizuodavau vienas, tai šiek tiek  pavargau. Mano draugė laukėsi. Sakoma, nenuvarysi dviejų vilkų į vieną mišką. Reikėjo rinktis: atsižvelgiau į šeimą, festivalis palaukė. Šiemet surinkome nemažą iždą, dėl to ir grupės geros. Mes niekada neplanavom nutraukti festivalio. Neseniai susijungėme su baikerių asociacija „Juodvarnis“, kur įeina gana stiprūs žmonės tiek amžiumi, tiek idėjomis. Tai aštuoniolika žmonių, kurie moka pasakyti savo nuomonę. Dėl to organizuoti tapo žymiai lengviau, todėl, manome, festivalis gyvuos ir visus ateinančius metus.


Tradicija buvo festivalį rengti rudens pabaigoje, dabar sausio pabaiga. Kaip žada nutikti kitais metais?

Dar nekalbėjome dėl datos, bet greičiausiai paliksime sausį. Rudenį man gimė vaikas, todėl tuo pat metu susizgribti rengti festivalį buvo be šansų. Viską perkėlėme į sausį, nors šiam renginiui pradėjome ruoštis jau lapkritį.

 

Be „Gers!“ festivalio, Mažeikiuose rengiami ir baikerių koncertai. Kuo jūsiškis skiriasi nuo pastarųjų?

Su baikeriais verdame viename katile, todėl irgi prisidedame prie jų rengiamų koncertų tiek idėjomis, tiek aparatūra. Stengiamės, kad „Gers!“ atitiktų roko festivalio vardą. Tokias grupes, galinčias atlikti pasirodymus roko festivaliuose, atrinkti yra sunku, nes dabar jaunimo grupės daugiau imasi sunkaus roko, metalo.

Į „Geležinių sielų“ koncertą buvom pakvietę „Meressin‘us“, pamatėme, kad tai nėra itin griežta muzika, todėl pasiūlėme sugrįžti. Mūsų pagrindinis skirtumas: baikerių koncertai skiriami pradedančiosioms grupėms populiarinti, o „Gers!“ paliekame scenos profesionalams.

 

„Gers!“ festivalyje įprasta matyti Mažeikių atstovus. Kaip sekėsi vietinių grupių paieška ir kaip vertinate jų pasiruošimo lygį?

Praėjusių metų baikerių sezono atidarymo ir uždarymo koncertuose kvietėme pasirodyti jaunąsias Mažeikių grupes. Tyrinėjome, kas, kiek ir kaip gali pagroti. Tarp jų yra grupė „Šagana“ – mažeikiškiai studentai, besimokantys Vilniuje, tačiau toliau grojantys. Jų muzikavimo lygis yra aukštesnis, negu ką tik pradėjusios groti jaunos grupės, todėl ir kviečiame tuos, kuriuos žinome ir kurie gerai pagros. Būtent šiai grupei patikėjome atidaryti festivalį su daina „Smoke On The Water“.

 

Festivalyje dalyvausiančios grupės žinomos nuo seno. Kaip žadate padėti reikštis pradedančioms grupėms?

Baikerių klubas „Samogitian“ neseniai nusipirko muzikos aparatūrą, todėl atkrito jos nuoma. Yra mintis atidaryti dar vieną „Club house‘ą“ Mažeikiuose. Plačiau bus galima kalbėti po asociacijų susijungimo, jeigu apskritai susijungsime. Taigi turėtų būti klubas, kuriame vos ne kiekvieną savaitgalį vyktų jaunimo vakarėliai, o didžiąją salę paliktume retesniems ir didesniems renginiams. Jaunimui tikrai bus kur pasireikšti ateity.

 

Vienoje scenoje matyti „Katedrą“ ir „Rojaus tūzus“ – nedažnas reginys. Ar jie užtrauks dainą „Mes jėga“ drauge?

„Katedra“ ir „Rojaus tūzai“ Mažeikiuose seniai bėra buvę, jie mums patinka, tad pamąstėme, kodėl jų nepakvietus. Dėl „Mes jėga“ kyla abejonių, nes Povilas Meškėla mane informavo, kad į festivalį atvažiuos tik devintą valandą vakaro, nes jų programa prasidės nuo dešimtos. „Katedra“ tuo metu kaip ir bus baigusi groti, nors gal jie pasiliks ir ilgėliau. Šias grupes laikau festivalio „headlaineriais“.

 

Ar staigmenų žiūrovams galima tikėtis?

Didelių staigmenų žiūrovams nebus. Numatyta šiek tiek pramogų, atrakcijų kaip alaus dėžių pralošimas per pertraukėles. Tačiau viskas remiasi į laiką, dėl to ir grupės turėtų groti ne ilgiau kaip valandą, nebent publika prašytų pakartojimo. Koncertuos aštuonios grupės, todėl festivalio trukmė nusitęsia iki dešimties valandų. Žiūrovas per tokį laiką ir taip pavargsta, todėl jį dar papildomai užimti kaip ir nėra reikalo. Mes papildomai nuomavome kubus iš „Combo“, kad grupės galėtų kuo greičiau persijungti instrumentus ir groti.

 

Man festivalis „Gers!“ išsiskiria tuo, kad būna vedėjas, nes paprastai tokio tipo koncertuose jų nepasitaiko. Kodėl susiklostė tokia tradicija ir koks to privalumas?

Renginio metu reikia padėkoti rėmėjams, pristatyti grupes, o tam būtinas vedėjas. Taip pat rengsime, kaip minėjau, mini atrakcijas ir aukcioną, kuriame  parduosime kalvio Algirdo Stankaus studijos pagamintas lenteles su festivalio atributika. Kada keičiasi grupės, žiūrovams tenka stovėti išsižiojusiems, būna dešimties minučių tyla, tad tuo metu reikėtų juos užimti.

 

„Bix‘ai“ kartą jau neatvažiavo į jūsų festivalį, nors žadėjo. Kaip apsidraudžiate nuo tokių nemalonių netikėtumų?

Buvo idėja pasirašinėti sutartis. Bet jos ganėtinai ilgas procesas, daug derinimo. Todėl nusprendėme pasitikėti žodžiu. Kalbėjomės su „Bix‘ais“, sakė, šįkart tikrai bus. Anąkart jie mus apie neatvykimą perspėjo prieš savaitę, todėl per tiek laiko surasti kažką nauja į tą vietą yra sunku. Pati grupė atvažiuos penktą valandą, o pats Samas kiek vėliau. Apsidrausti neįmanoma, netikėtumai neišvengiami.

 

Ką žinote apie svečius iš Lenkijos, grupę „Thrash M“ ir ko tikitės iš jų?

Šiuo metu jie švenčia savo gimtadienį, o Lietuvoje svečiuosis pirmą kartą. Šią grupę mums padėjo surasti „Katedros“ vadybininkė, pateikusi mums Lenkijos grupių sąrašą. Atrinkome pagal muzikos stilių – jie buvo „švelniausi“ iš visų kandidatų. „Thrash M“ norėjo atvykti į Lietuvą, nes tai taptų tarsi turas po Baltijos šalis. Šiemet jie dar gros Latvijoje ir Estijoje.