Darbo paieškos ABC: apsispręsk, ko nori

Alfa.lt

 Pasak ekonomistų, 2010 m. nedarbas pasieks piką, todėl kandidatų į laisvas darbo vietas kitais metais bus daugiausiai. Norintys susirasti darbą turės įdėti daugiau pastangų, kad išsiskirtų iš šūsnies kitų specialistų paraiškų. CV siuntimas pageidaujamai įmonei yra pirmasis etapas bendraujant su potencialiu darbdaviu. Praktika rodo, kad kad darbo ieškantys nepraeina pirmojo etapo dėl to, kad neatsižvelgia į svarbiausius CV kūrimo principus.

 

Cvmarket.lt specialistai, jau kelis metus teikiantys gyvenimo aprašymo sudarymo paslaugas, išskiria tris svarbiausius CV sudarymo aspektus. Tinkamas jų suvokimas gali pagerinti įsidarbinimo galimybes.

 

„Nežinodamas ko sieki, greičiausiai nieko ir nepasieksi“

 

Dar prieš pradedant rašyti CV derėtų iškelti klausimą: „Ką ir iki kada aš noriu pasiekti šiuo CV“? Dauguma žmonių rašo CV, nes nori susirasti darbą. Deja, dešimtys tūkstančių žmonių kasdien ieško darbo. Norint tapti pranašesniam derėtų savo tikslą sukonkretinti.

 

Palyginkime du tikslus:

Pirmasis tikslas: „Noriu dirbti statybų vadovu bendrovėje, statančioje privačius namus“.

Antrasis tikslas: “Noriu dirbti statybos, reklamos, logistikos arba viešojo maitinimo srityse“.

 

Darbdavys, ieškantis statybų vadovo, pirmenybę teiktų pirmajam CV, nes šis žmogus sudaro apsisprendusio potencialaus darbuotojo įspūdį ir atrodo tinkamesnis nei antrasis, kuris, panašu, nėra apsisprendęs arba neturi aiškaus tikslo.

 

Antrasis pavyzdys apie žmogų pasako, kad jis neturi aiškių lūkesčių dėl darbo, vadinasi, jį renkasi visų pirma ne pagal jo pobūdį, o pagal kitus veiksnius. Dažniausias veiksnys yra atlyginimas. Dėl tokio darbuotojo gali kilti keblumų – žmonės, kuriems pirmiausia rūpi pinigai, o ne darbo pobūdis, dažniausiai būna ne tokie lojalūs. Be to, paprastai žmonės, neturintys aiškių prioritetų dėl darbo pozicijos, neturi ir gilių žinių bei įgūdžių konkrečioje srityje.

 

Kasdien CV duomenų bazėse naršo šimtai darbdavių, ieškodami žmonių, kurie tiktų būtent jiems. Formuluodami aptakius tikslus ieškantys darbo dažniausiai nori, kad juos pastebėtų kuo daugiau darbdavių. Taip jie tikisi gauti kiek galima daugiau darbo pasiūlymų, kad vėliau galėtų rinktis. Bet praktika rodo, kad skelbiantis „viskuo viskam“ dažniausiai negaunama nei vieno darbo pasiūlymo, nes žmonės negali vienu metu būti ir puikūs statybų specialistai, ir geri reklamos žinovai. Todėl patariame aiškiai apsispręsti, kurioje srityje jūs jaučiatės stipriausi ir koncentruotis į ją.

 

Dažna klaida – dėmesys pareigoms, o ne pasiekimams

Dažniausiai pasitaikanti CV klaida aprašant darbo patirtį yra dėmesys pareigoms, o ne pasiekimams. Deja, norint save gerai pristatyti neužtenka parašyti, kad tam tikru metu buvo dirbta, pavyzdžiui, pardavimo vadybininku. Taip pat nėra visiškai gerai aprašyti tik darbo pobūdį. Labai gerai yra nurodyti pasiektus rezultatus.

 

Palyginkite du pavyzdžius:

Pirmasis aprašymas: Pardavimo vadybininkas. Aktyvi naujų klientų paieška ir ryšių su esamais klientais palaikymas.

Antrasis aprašymas: Pardavimo vadybininkas. Verslo renginių pardavimas didžiausioms Lietuvos bendrovėms. Per mėnesį parduota vidutiniškai už 120 000 Lt. Apmokyti 2 nauji darbuotojai, kurie atneša bendrovei vidutiniškai po 70 000 Lt pajamų per mėnesį. Dėl mano pasiūlytos pardavimo sistemos įmonės apyvarta padidėjo 30 proc. per metus.

 

Antrasis aprašymas yra tikslesnis, jame daugiau dėmesio skirta pasiektiems rezultatams nurodyti. Būsimajam darbdaviui, kuris gauna jūsų CV, daug svarbiau, ko jūs pasiekėte buvusiame darbe, nei kokios buvo jūsų pareigos. Spręsdamas iš jūsų pasiekimų darbdavys gali bent iš dalies numatyti, ko jūs galėtumėte pasiekti jo bendrovėje ir kaip galėtumėte prisidėti prie jos rezultatų gerinimo.

 

Žmonės samdomi tam, kad jų darbas sukurtų tam tikrą vertę. Pardavimo vadybininkas ar klientų aptarnavimo konsultantas – ne tiek svarbu. Pastarasis gali būti išsprendęs daugiausiai klausimų susijusių su besiskundžiančiais klientais, pasiūlęs geriausią idėją, kad vartotojai liktų labiau patenkinti paslaugomis, aptarnavęs 20 proc. daugiau klientų nei vidutiniškai jo skyrius ir pan.

 

Aprašant savo darbo patirtį derėtų užduoti sau klausimą: „Kuo aš buvau naudingas įmonei?“. Suvokus tai, bus kur kas lengviau aprašyti savo darbo patirtį šiais aspektais:

› Kiek mano darbas padėjo pasiekti įmonei bendruosius tikslus?

› Kiek mano pasiūlytos idėjos padėjo pagerinti įmonės ar skyriaus rezultatus?

 

Nepatariama CV tiražuoti

 

Kartais tas pats CV yra siunčiamas dar į 20 bendrovių. CV būna toks aptakus, kad jis tiktų kone visoms pareigoms užimti – pardavimo vadybininko, pardavėjo ar picų kepėjo.
Dažniausiai tai būna aprašymas bendrais bruožais, tiksliai neįvardijant, ko siekiama, ką žmogus yra dirbęs ir kokių rezultatų pasiekęs. Dažniausiai naudojamos labai bendros frazės, perskaitytos internete.

 

Kryptingas arba adaptuotas CV yra rašomas vienai konkrečiai darbo pozicijai. Jis būna pritaikytas konkrečiai vietai taip, kad jo tiesiog nepavyktų nusiųsti į kitas pozicijas. Net CV galima įvardinti, kad jūs siekiate įsidarbinti įmonėje X darbo pozicijoje Y. Kryptingo gyvenimo aprašymo sukūrimas užima daug laiko ir darbdaviui akivaizdu, kad jūs tikrai domitės būtent jo įmone.

 

Nepritaikytas CV būna tuomet, kai rašydami CV jūs neapgalvojate, ko darbdavys gali tikėtis iš jūsų. Kitaip tariant, neklausiame savęs: „Kokių rezultatų tikisi darbdavys samdydamas specialistą šiai darbo vietai?“, „Ar aš samdyčiau save, jei būčiau šio darbdavio vietoje ir kodėl?“

 

Paprastai darbo skelbimuose būna aprašomas darbas ir pateikti reikalavimai. Iš to galima spręsti, kokio žmogaus darbdavys ieško. Jeigu tai nėra aiškiai suformuluota, visada galima paskambinti ir pasitikslinti. Iš surinktos informacijos galite susidaryti bendrą įspūdį, ar jūs tinkate šioms pareigoms. Rašant CV, jūsų užduotis yra pristatyti save taip, kad darbdavys manytų, jog būtent jūs labiausiai atitinkate jo lūkesčius.

 

Dėl to ir yra posakis „CV reikia rašyti pagal reikalavimus“. Skaitant jūsų CV darbdaviui neturėtų kilti abejonių dėl jūsų tinkamumo į jo siūlomas pareigas, todėl pamėginkite parašyti būtent tai, ko jis nori. Siekiant pritaikyti CV reikėtų rašyti atskirą gyvenimo aprašymo variantą į kiekvieną poziciją, kuria susidomėjote.