Laimingi tie, kurie yra vedę?

Alfa.lt

 Santuoka mažina tikimybę susirgti depresija ir padeda išvengti nerimo, tačiau šių rizikos veiksnių tikimybė padidėja po išsiskyrimo, rodo vienos tarptautinės studijos rezultatai.
Šis studija remiasi Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) per pastarąjį dešimtmetį atliktų Pasaulinių psichinės sveikatos tyrimų (World Mental Health, WMH) duomenimis.
Studijoje, kuriai vadovavo klinikinės psichologijos specialistė Kate Scott iš Otago universiteto Naujojoje Zelandijoje, buvo panaudoti duomenys, gauti ištyrus 34 493 žmonės iš 15 šalių. Nustatyta, kad vedybiniams ryšiams nutrūkus dėl gyvenimo atskirai, skyrybų arba vieno sutuoktinio mirties, padidėja psichikos sutrikimų rizika. Pasak tyrėjų, moterys tokiais atvejais yra labiau linkusios vartoti sveikatai žalingas medžiagas (alkoholį, nikotiną, narkotikus), o vyrus dažnai apima depresija.

 

„Šis tyrimas yra unikalus ir patikimesnis, nes imtis yra labai didelė ir apimanti labai daug šalių. Be to, turime duomenų ne vien apie depresiją, bet ir apie (chronišką) nerimą ir su sveikatai žalingomis medžiagomis susijusius sutrikimus“, – sakoma K. Scott pranešime.

 

„Taip pat galime pažvelgti, kaip santuoka veikia psichinės sveikatos būklę, lygindami su žmonėmis, kurie gyvena nesusituokę, arba tais, kurių santuokos yra nutrūkusios“, – pridūrė tyrėja.

 

Pasak K.Scott, tyrėjai nustatė, kad santuokoje gyvenančių abiejų lyčių asmenų psichinės sveikatos būklė paprastai yra geresnė palyginti su nesusituokusiais asmenimis. Ankstesni tyrimai rodė, kad santuoka teigiamai veikia tik moterų psichinę būklę.

 

Tačiau pastarojoje studijoje nurodoma, kad pirmąkart susituokę vyrai yra labiau atsparūs depresijai negu moterys. Pasak K. Scott, šis efektas tikriausiais yra susijęs su tradiciniais lyčių vaidmenimis šeimoje.

 

Ankstesni WMH tyrimai rodė, kad depresijai labiau atsparios aukštesnio lygio išsilavinimą įgijusios moterys. Tyrėjai nustatė dar vieną skirtumą tarp lyčių: su žalingų medžiagų vartojimų susijusių sveikatos sutrikimų riziką santuoka labiau mažina moterims negu vyrams.

 

K. Scott nurodė, jog šis reiškinys gali būti susiję su faktu, jog moterys, kurios paprastai rūpinasi mažamečiais vaikais, vengia jiems rodyti neigiamą pavyzdį. Otago universiteto atliktas tyrimas rodo, kad santuokos ryšių nutrūkimas neigiamai veikia abiejų lyčių asmenis.

 

„Mūsų studija pabrėžia, kad santuokos ryšiai labai teigiamai veikia tiek vyrų, tiek moterų psichinę sveikatą. Tačiau dėl sielvarto ir gyvenimo būdo pakrikimo, susijusio su santuokos nutrūkimu, žmonės tampa labiau imlūs psichikos sutrikimams“, – sakė K. Scott.

 

Šis studija neseniai buvo paskelbta Didžiojoje Britanijoje leidžiamame mokslo žurnale „Psychological Medicine“.

Otago universiteto tyrimas buvo atliekamas bendradarbiaujant su PSO, JAV Harvardo universitetu ir keliomis kitomis tarptautinėmis organizacijomis.