Antikorupcijos diena „Ventos“ mokykloje

 

 

 

Šiais metais paminint Tarptautinę antikorupcijos dieną mokyklos foje papuošė korupcijos simbolis – aštuonkojis (autorė dailės mokytoja Jolanda Liaudanskienė), supančiotas vertybėmis, stabdančiomis jo plitimą – tai sąžiningumas, skaidrumas, kilnumas, garbingumas, teisingumas, atsakomybė, pasitikėjimas, pareigingumas; vyko integruotos dorinio ugdymo (etikos ir tikybos) ir istorijos pamokos tema „Kaip pažaboti korupciją?“

 

Etikos mokytojai Reginai Dirginčienei, tikybos mokytojai Rūtai Urbonavičiūtei, istorijos mokytojai Irenai Lizdenienei talkino Šiaulių poskyrio STT darbuotojai Rita Šikšnienė ir Marijus Macis. Pamokų pradžioje buvo pristatoma, kas yra STT, kuo užsiima STT darbuotojai, ką reikia studijuoti, norint dirbti pareigūnu šioje srityje, kokiomis charakterio savybėmis reikia pasižymėti, kad galėtum dirbti šį atsakingą darbą. Plačiai išaiškinus korupcijos daromą žalą, mokiniams buvo pasiūlyta parašyti receptą  „Kaip pažaboti korupciją?“.

 

 

Daug mokinių pristatė išradingus receptus – STT pareigūnai džiaugėsi, kad buvo pateikta tiek šaunių pasiūlymų, kuriuos ketina panaudoti (mokiniai su tuo sutiko) savo pranešimuose, darbuose, pasisakymuose.

 

Buvo išrinkti  5 patys geriausi  receptai.

Goda iš 6d rašė: „…reikėtų neduoti ir neimti kyšių, uždrausti tai daryti savo artimiesiems. Jei pastebėjote korupcijos atvejį, reikėtų kreiptis į tam tikrą instituciją.  O, svarbiausia, yra pradėti nuo savęs“.

 

7e klasės mokinys Gvidas pasiūlė „…surinkti grupelę žmonių, kurie galėtų populiarinti antikorupciją. Tuomet atsirastų žmonių, kurie norėtų taip pat platinti antikorupciją. Tokiu būdu daugėtų žmonių, kurie norėtų padėti STT ir pričiupti tuos gyventojus, kurie nusižengia STT taisyklėms“.

 

Septintokė Ieva mano, „kad nebūtų korupcijos, nuo pat vaikystės tėvai turi gerai išauklėti savo vaikus, kad jie būtų kuo sąžiningesni… Manau, kad politikai yra nesąžiningiausi Lietuvos žmonės. Kalinius anksčiau laiko nepaleisti iš kalėjimo, ypač tuos, kurie yra ką nors nužudę. Manau, kad korupcija yra ir tokios laidos per televiziją, kai žmonės yra skatinami už ką nors balsuoti“.

 

 

Modestas iš 7c komentavo – „Reiktų išrinkti teisingus ir dorus politikus, daktarus, teisėjus, kad jie neimtų kyšio. O patys gyventojai turėtų būti atsakingi už savo veiksmus“.

 

Algirdas iš 7e rašė: „Svarbiausia – žmonių atvirumas. STT trūksta savotiškos reklamos. Manau, kiekvienas žmogus turėtų žinoti, kur kreiptis pamačius korupciją ar korumpuotą žmogų. Bausti už korupciją reikėtų griežčiau. Kalėjimas ir bauda ne vienintelė išeitis. Korupcija politikoje ir teismuose, manau, yra didžiausia ir blogiausia. Išleisti blogi įstatymai gali pakenkti visai šaliai. Žmonės turėtų iškart praneši apie korupciją, bet tokių žmonių mažai…“.

 

Ačiū mokytojoms Reginai, Rūtai, Irenai, Jolandai ir antikorupcinių  receptų autoriams.

„Ventos” pagrindinės mokyklos pav. Lina.
 
 
www.infomazeikiai.lt