Kas vargingų šeimų vaikams bus duodama – pusryčiai ar pietūs – spręs savivaldybės

Valstietis.lt

 Seimas nutarė visai nenaikinti nemokamų pusryčių socialiai remtinų šeimų vaikams. Savivaldybėms suteikta teisė spręsti, kokio nemokamo maitinimo – pusryčių, pietų ar pavakarių – reikia vaikams. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, teisę į nemokamą maitinimą kitąmet turės 134 tūkst. moksleivių. Opozicija priekaištavo valdančiajai daugumai, kad ji skriaudžia labiausiai pažeidžiamą visuomenės grupę – skurdžiai gyvenančius vaikus. Juoba kad vis daugėja socialiai remtinų šeimų.

 

Už tokias Socialinės paramos mokiniams įstatymo pataisas ketvirtadienį balsavo 70 parlamentarų, 42 buvo prieš, 18 susilaikė.

„Savivaldybės galės apsispręsti, kaip efektyviau tuos pinigus panaudoti. Racionaliai tvarkant tuos pinigus, jų turėtų užtekti”, – sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas konservatorius Rimantas Dagys.

 

Tuo pačiu Seimo nariai nustatė, kad nemokamo maitinimo produktams įsigyti (įskaitant pirkimo pridėtinės vertės mokestį) skiriama nuo 1,2 iki 7 proc. bazinės socialinės išmokos dydžio suma. Projektą pristačiusio Arvydo Vidžiūno teigimu, pavertus procentus į litus „žirklės” yra nuo 1,56 lito iki 9,10 lito.

 

„Tos „žirklės” yra galimybė užmaskuoti, kad 33 mln. litų pagal dabartinę situaciją skiriama mažiau. Savivaldybės neturės tiek pinigų, kad du kartus vaikus maitintų. Vadinasi, kažko mokyklos turės atsisakyti. Bus vienkartinis maitinimas – tai tiesiai šviesiai ir sakykime”, – sakė socialdemokratas Algirdas Sysas.

 

Dabar galiojančiame įstatyme buvo nustatyti daug siauresni – vos vieno procento – rėmai nemokamiems moksleivių pusryčiams, pietums ir maitinimui vasaros poilsio stovyklose.

 

Naujajame įstatyme numatyta, kad nemokamam maitinimui produktams įsigyti skiriamų lėšų dydis vienai dienai vienam mokiniui bus nustatomas vadovaujantis Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos patvirtintu pusryčių, pietų ir pavakarių patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių sąrašu pagal mokinių amžiaus grupes Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatyta mokinių nemokamo maitinimo tvarka.

 

Nemokamą maitinimą, kaip ir dabar, gaus mokiniai, kurių vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio, arba 525 litai.

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, teisę į nemokamą maitinimą kitąmet turės 134 tūkst. moksleivių. Opozicija priekaištavo valdančiajai daugumai, kad ji skriaudžia labiausiai pažeidžiamą visuomenės grupę – skurdžiai gyvenančius vaikus. Juoba kad vis daugėja socialiai remtinų šeimų.

 

„Gal ministrai galėtų valgyti tik savaitgaliais”, – ironizavo socialdemokratas Edvardas Žakaris, sakydamas, kad tokiu būdu būtų dar labiau sutaupyta.

„Niekas neatima iš vaikų burnos kąsnio. Savivaldybės tikrai ras galimybę kartu su Vyriausybės nustatyta tvarka pamaitinti vaikus”, – abejones sklaidė konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė.