Nufotografuota viena iš pačių karščiausių mūsų galaktikos žvaigždžių (Video)

Technologijos.lt

 

 

 

Astronomai atrado vieną karščiausių mūsų galaktikos žvaigždžių. Vabalo ūko centre besislepiančios mirštanti žvaigždė temperatūra yra 35 kartus didesnė už Saulės – tad jos paviršius įkaitęs iki 200000 laipsnių. Tiesa, šių skaičių nereikia maišyti su Saulės vainiko temperatūra – ji gali siekti kelis milijonus laipsnių, tačiau tai jau visai kita charakteristika.

 

Nežiūrint to, jog ji tokia karšta, tai pirmas kartas, kai po ilgų bandymų, mokslininkams pavyko šią žvaigždę nufotografuoti. Ilgą laiką tai trukdė padaryti Vabalo ūką sudarančios dulkių ir ledo sankaupos.

 

„Šią žvaigždę buvo sunku surasti, nes ji yra pasislėpusi už dulkių ir ledo debesies viduryje ūko“, – aiškino profesorius Albertas Zijlstra iš Mančesterio universiteto. „Planetiniai ūkai, tokie kaip Vabalo ūkas, susiformuoja, kai mirštanti žvaigždė išskiria į erdvę daug dujų. Tai patys gražiausi objektai nakties danguje“.

 

 

Vabalo ūkas, nuo Žemės nutolęs 3500 šviesmečių, yra Skorpiono žvaigždyne. Užfiksuoti toli esančią pasislėpusią žvaigždę pavyko su neseniai atnaujintu „Hubble Space Telescope“ teleskopu. Mokslininkai džiaugėsi, kad jiems pavyko užfiksuoti žvaigždę, kol ji yra karčiausiame taške, vėliau ji ims šalti.

 

 

 

 

www.technologijos.lt