Įvairių šalių vestuvių tradicijos

Alfa.lt

 Vengrija

Jei vestuvės vyksta Vengrijos kaime, visi to kaimo gyventojai dalyvauja vestuvinėse eitynėse (procesijoje). Pirmiausia jie keliauja prie jaunosios namų, kad palydėtų ją iki jaunojo namų arba iki cerkvės. Vengrijoje beveik visada šokamas „Pinigų šokis“: jaunoji pastato savo batelius kambario viduryje, kad kiekvienas norintis su ja pašokti „sumokėtų“ mokestį, t. y. įdėtų į batelius kažkiek pinigų.

Portugalija

Portugalai irgi turi tokį patį „Pinigų šokį“, tik jaunosios batelį vienas iš pabrolių prineša prie bet kurio kambaryje esančio vyro. Šis įdėjęs į batelį pinigų šokdina jaunąją.

 

Prancūzija

Prancūzijoje rengiami pobūviai būsimų jaunųjų garbei. Kad ir kiek pobūvių vyktų, jaunieji privalo išgerti vyno iš taurės su dviem rankenėlėmis – a coupe de marriage.

 

Škotija

Šioje šalyje jaunikis, kad priimtų nuotaką į savo namus, po pasakytos priesaikos užmeta ant jos pečių languotą skarelę, siuvinėtą jo šeimos gėlėmis, ir susega ją sidabriniais žiogeliais.

 

Austrija

Šioje šalyje nuotaka nuometą puošia mirtomis, kurios reiškia gyvybės gėles.

 

Afroamerikiečių vestuvės

Afrikiečių ir afroamerikiečių vestuvės palydimos būgnų ir nacionalinių instrumentų garsais. Kad viešai išpažintų savo meilę vienas kitam, būsimieji jaunavedžiai kartu turi peršokti šluotą – šeiminio gyvenimo simbolį. Jaunoji privalo per vestuves pasipuošti kriauklelių karoliais – nekaltybės ir skaistumo simboliu.

 

Anglija

Anglijos kaimuose jaunoji ir jos svečiai drauge eina iki cerkvės ar bažnyčios. Procesijos priekyje visada eina maža mergaitė ir mėto ant kelio gėlių žiedelius, kad jaunosios gyvenimas būtų laimingas ir „žydintis“. Nuotakos prie suknelės krašto prisisiuva kokį nors laimės amuletą, pavyzdžiui, mažytę sidabrinę pasagą.

 

Balis

Šioje šalyje rengiamos vienos keisčiausių vestuvių – per ceremoniją jaunavedžiams be jokios narkozės ar skausmą malšinančių vaistų nupjauna dalį dantų.
Tai reiškia, kad jaunieji nepriklauso tai pasaulio būtybių daliai, kuri turi iltis. Beje, prie vestuvių stalo susėda tik moterys, nes vyrai, gaminę visą naktį vestuvių puotos patiekalus, ilsisi.

 

Belgija

Nuotaka išsiuvinėja ant nosinės savo vardą ir ją pasiima į vestuvių ceremoniją. Po ceremonijos nosinaitę įrėmina ir saugo iki kitų šeimos vestuvių.

 

Bermudų šalys

Didelis vestuvių pyragas puošiamas nedideliu medeliu, kuris po vestuvių ceremonijos yra pasodinamas prieš jaunavedžių namus. Tikima, kad santuoka bus tokia tvirta ir tokia ilga, kaip augantis ir žaliuojantis šis medelis. Ypač blogas ženklas, jei medelis neprigyja ar kaip kitaip sunyksta.

 

Vietnamas

Šioje šalyje vyksta du vestuvių pokyliai. Vieną rengia jaunikio tėvai, kitą – jaunosios.

 

Olandija

Šventiniai pietūs rengiami iki vestuvių ceremonijos. Ant pietų stalo būtinai turi gulėti saldainių „Jaunosios cukrus“ ir sauso vyno „Jaunosios ašarų“.

 

Danija

Vestuvių pyragas visai ne originalus, su įprastais daniškais marcipanais, tik jo kraštai būtinai puošiami žvakutėmis, vaisiais ir medalionais su jaunikio ir jaunosios portretais.

 

Novacho gentis

Viena didžiausių JAV gyvenančių indėnų genčių nuotakas puošia keturių rūšių (ir spalvų) gyvų gėlių suknelėmis. Kiekviena spalva simbolizuoja vis kitą pasaulio kryptį: pietus, šiaurę, vakarus, rytus. Per ceremoniją pora stovi atsisukusi veidais į rytus, kuriuose pateka saulė ir naujas jų gyvenimas.

 

Indija

Kad būsimoje šeimoje nebūtų jokių nelaimių, kuris nors šeimos narys (dažniausiai jaunikio brolis) po ceremonijos apibarsto jaunuosius gyvomis gėlėmis ir virš galvos jiems tris kartus pasuka kokoso riešutus, kad nubaidytų blogąsias dvasias.

 

Ispanija

Jaunosios dažniausiai puošiasi oranžinės spalvos suknelėmis arba bent jau vestuvinėje puokštėje ar nuotakos plaukuose turi būti oranžinės spalvos gėlyčių. Ši spalva susijusi su amžinai žaliuojančiu apelsino medžiu ir sultingu vaisiumi – tokia bus ir nuotaka: niekada nesenstanti ir „sultinga“. Jaunikis dovanoja būsimai žmonai trylika monetų (kaip įrodymą, kad jis gali ja materialiai pasirūpinti). Šias monetas per visą vestuvių pokylį jaunoji saugo specialiai tam pasiūtoje piniginėje.

 

Italija

Prieš bažnyčios, kurioje bus tuoktuvės, duris surišami spalvoti šilkiniai kaspinai, reiškiantys neišskiriamus jaunųjų gyvenimo metus.