Gali mažėti pašalpos bedarbiams

Valstietis.lt

 Prezidentės Dalios Grybauskaitės iškritikuotą Vyriausybės planą kitąmet didinti „Sodros” mokestį gali pakeisti pašalpų bedarbiams mažinimas. Pasak premjero Andriaus Kubiliaus, po opozicijos partnerių, Seimo opozicijos ir prezidentės diskusijos aišku, kad „Sodros” įmokų nebus galima padidinti, bet sutarta, kad koalicijos partneriai siūlys, kaip kompensuoti negautas papildomas pajamas – iki 400 mln. litų. Premjeras Lietuvos radijui antradienį sakė, kad iki savaitės pabaigos laukiama pasiūlymų, taip pat – ir iš prezidentės patarėjų.

 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pagrasino vetuoti „Sodros” kitų metų biudžetą, jei jame, kaip numatyta dabar, bus didinami mokesčiai, bloginama neįgaliųjų padėtis, o motinystės išmokos karpomos nuo 2010-ųjų sausio, o ne pusmečiu vėliau.

 

Seime jau svarstomas 2010-ųjų „Sodros” biudžeto projektas, kuriame numatyta 2 procentiniais punktais padidinti įmokų „Sodrai” tarifą, 4-5 proc. mažinti senatvės pensijas, 10 proc. – motinystės išmokas, tiek pat – kitas socialines išmokas, iki 70 proc. – pensijas dirbantiems pensininkams.

 

Vyriausybei siūlant nuo kitų metų penktadaliu iki 1170 litų mažinti draudžiamųjų pajamų dydį, maksimali bedarbiams mokama pašalpa sumažėtų 21 proc. iki 819 litų.