Vakaro tema: Kaip prisijaukinti tėvus?

Balsas.lt

 Tėvų ir vaikų santykiai neretai būna įtempti. Tačiau reikia mokėti su jais susitarti. Juk tėvai, kaip ir vaikai, nori taikos. Taigi, prieš jūsų akis – tėvų prisijaukinimo pradžiamokslis!

Kur eini? Ką veiksi?

Šie klausimai dažnai tampa vaikų ir tėvų konfliktų priežastimi, o nuolatinis kontroliavimas ir kišimasis į MANO gyvenimą – užkniso juodai. Tačiau manai, jie tai daro norėdami tau pakenkti ? Ne, jie tai daro norėdami tave kontroliuoti. Jie užduoda daugybę klausimų, nes tavim rūpinasi ir nuolatos dėl tavęs jaudinasi. Tad santykiai tikrai taps sklandesni, jei į jų klausimus atsakysi, nors ir trumpai, bet aiškiai.

 

Melas išgelbės?

Praleidai pamokas? O gal pinigus skirtus šiandienos pietums prašvilpei vėjais? Ne bėda, juk tave išgelbės nekaltas melas! Tačiau ar jis tikrai toks nekaltas? Jei meluoji tėvams, kenki pats sau, naikini jų pasitikėjimą savimi. Nepamiršk, melo kojos trumpos. Paaiškėjus jam gali patirti skaudžias pasekmes, o sekmadieninis pasibuvimas su draugais vakarėlyje gali nuplaukti dėl vienos mažytės melagystės…

 

Tik ne tai!

Šiandien tau bloga nuotaika? Pažymių knygelėje dar vienas dvejetas? Viskas! Su tuo tu tikrai nesitaikstysi! Išeitis – užsidaryti savo kambaryje, klausyti Alinos Orlovos ir lieti ašaras iki kito ryto. O nuolatinis jų kamantinėjimas galutinai išves tave iš proto. Taip nuotaika dings ne tik tau, bet ir artimiesiems. Pabūk su savimi, ramiu balso tonu tėvams paaiškink, kad šiuo metu viskas ko tau reikia – ramybė. Aukštyn nosis – gyvenimas tęsiasi!

 

Septinta valanda ryto. Mamos balsas ragina keltis iš lovos, o tu bet ką atiduotum už dar valandėlę miego. Tačiau įkyrus mamos balsas priverčia tave išsirendinti iš lovos su bjauria rytine nuotaika. Septinta vakaro, mokykloje tikrai ne pyragai, o namų darbų kiekis jau senai nebedžiugina, o kur dar tie nuolat zyziantys tėvai. Trenki durimis ir bėgi pas artimiausią draugą ieškoti užuojautos? Nebekentėsi ir tikrai su jais daugiau negyvensi.

 

Tačiau nepamiršk, kad ne tik tu gyveni su jais, bet ir jie gyvena su tavimi. O tu jiems labai svarbus. Sakai, kad viskas nusibodo? Bėgti iš namų tikrai ne išeitis! Užsidaryk savo kambaryje, įkvėpk – iškvėpk dešimt kartų, paklausyk ramios muzikos, užsiimk mėgstama veikla, o vėliau, kai pasaulis tau pasirodys šviesesnis, praskaidrink jį ir savo tėvams.

 

Siek draugystės

Taip, tu jau paauglys ir tavo savarankiškumas labai svarbus. Tėvai bando tai ugdyti. Jie paauglius turėtų laikyti pilnateisiais diskusijų dalyviais ir tokie klausimai kaip naujų baldų pirkimas, maisto gaminimas turi būti svarstomi vieningai. Tad pirmyn, suskubk įsijungti į diskusijas.

Geriausias draugas – tėtis? Po parduotuves keliauji kartu su mama? Tai ne man! Tačiau nepamiršk, tėvams tapus tavo draugais, jie niekuomet tavęs neišduos, jūsų santykiai neiširs dėl vaikinų, mokslų ar kitų dažnai nereikšmingų priežasčių. Tėvai yra tie, kurie tave visuomet ir visur palaikys, ištikus didžiausioms laimėms ar nelaimėms.

 

Taigi, patys matote – tėvų nereikia bijoti, reikia mokėti juos prisijaukinti. Tai turi mokėti ne tik vaikai Tėvai taip pat privalo žinoti, kaip bendrauti su vaiku paaugliu, kurio nuotaika dažnai nepastovi, kuriam kartais norisi „išsišokti“ ar parodyti savo tikrąjį ego.

 

Marija Čepukaitytė