Kaip maitintis, kad neužpultų depresija?

Balsas.lt

 Subjurus orams, sugenda ir nuotaika… Vaikštome nukabinę nosis ir dejuojame… O ar žinojote, kad būtent tokius žmonės dažniau puola ir ligos? Tad neleiskime sau aimanuoti ir užkirskime kelią blogai nuotaikai. Sezoninės depresijos galima išvengti, jeigu į savo valgiaraštį įtrauksite nuotaiką gerinančių produktų.

 

Pateikiame pagrindines rekomendacijas, kaip maitintis:

1. Nesilaikykite alinančios dietos. Juk alkis labai slopina gerą nuotaiką. O jeigu bijote priaugti svorio, valgykite penkis kartus per dieną, bet mažomis porcijomis ir sveiką maistą. Turėkite savo namuose džiovintų vaisių. Juose yra žvalinančio ir nuotaiką gerinančio magnio.

 

2. Rinkitės polisacharidais praturtintą maistą. Kasdieniniame jūsų maiste neturi stigti polisacharidų, kurie didina laimės hormono serotonino sekreciją. Valgykite ankštines daržoves, ryžius, bulves, rupią duoną.

 

3. Maisto racioną praturtinkite B grupės vitaminų turinčiais produktais. Būtent šios grupės vitaminai stiprina nervų sistemą ir didina atsparumą stresui. Kepenėlės, įvairių grūdų košės, sūris, žuvis, liesa raudona mėsa – puikus B grupės vitaminų šaltinis.

 

4. Nepamirškite vandens. Per dieną turėtumėte išgerti ne mažiau kaip 1,5 litro tyro vandens. Vanduo teikia energijos, slopina streso simptomus.

 

5. Gal jums stinga folio rūgšties? Jei jus be priežasties kamuoja slogi nuotaika, tai gali būti, kad jums stinga šios rūgšties. Mokslininkai yra įrodę, kad be jos negali pakankamai išsiskirti „laimės“ hormonų.  Folio rūgšties dagiausia yra šviežiose daržovėse, kepenyse ir grūdų produktuose. Citrusiniai vaisiai taip pat saugo nuo depresijos ir virusinių bei peršalimo ligų, kurios ypač „mėgsta“ pesimistus.

 

6. Iš valgiaraščio išbraukite riebius produktus, nes jie sunkina virškinimą, kuris ir taip trinka apėmus blogai bei niūriai nuotaikai.

 

7. Nepiktnaudžiaukite svaigiaisiais gėrimais ir tais, kurie turi kofeino. Atminkite, kad per didelis jų kiekis sukelia nerimą ir dirglumą.

 

8. Neatsisakykite šokolado. Nors juodasis šokoladas kaloringas, jame antioksidantų daugiau nei vaisiuose, daržovėse, arbatoje bei kituose produktuose. Šokolade taip pat yra medžiagų, stimuliuojančių moterų hormonų veiklą, kurie lemia gerą nuotaiką, didina darbingumą ir stimuliuoja organizmą. Šiame skanėste yra kalio, kuris dalyvauja medžiagų apykaitoje ir normalizuoja kraujo spaudimą. Specialistai tvirtina, kad jis įtakoja seksualumą keliančius pojūčius.

 

9. Patariama patiekalus skaninti nuotaiką gerinančiais prieskoniais: bazilikais, rozmarinais, šalavijais, cinamonu, muskatu, gvazdikėliais, krapais, čiobreliais, vanile, aitriąja paprika, imbieru.