Seimas tūkstančiu susimažino parlamentinei veiklai skirtas lėšas

Vilniausdiena.lt

 Seimas sutiko maždaug tūkstančiu litų per mėnesį susimažinti parlamentinei veiklai skirtas lėšas. Šių lėšų panaudojimas prabangių automobilių lizingui ir išlaikymui, brangiems biurams ir knygoms, mokymo kursams, servizams ir kelionėms taksi labai prieštaringai sutinkamas visuomenėje.
Ketvirtadienį plenariniame posėdyje už tai, kad būtų priimtos Seimo Statuto pataisos, nustatančios ne 3,2 tūkstančio litų, bet 2,1 tūkst. litų parlamentinei veiklai per mėnesį skiriamas lėšas, vieningai balsavo visi 76 posėdyje dalyvavę parlamentarai. Prieš ir susilaikiusių nebuvo nei vieno.

 

 

Statuto pataisos priimamos, kai už tai balsuoja daugiau kaip pusė visų parlamentarų – 71. Balsavimo išvakarėse Seimo pirmininkė Irena Degutienė baiminosi, kad gali būti nesurinktas reikiamas balsų skaičius. Tačiau šios baimės nepasitvirtino.

 

Ketvirtadienį plenariniame posėdyje priimant pataisas dėl parlamentinei veiklai skiriamų lėšų sumažinimo nekilo didesnių diskusijų, nors prieš kelias savaites svarstant šį pasiūlymą Seimo salėje buvo aršiai ginčijamasi ir netgi švilpta.

 

„Tai ilgai ir audringai diskutuotas klausimas. Bet tas mažinimas yra tikrai pribrendęs, nes yra sunkmetis ir būtinas solidarumas su visuomene“, – ketvirtadienį sakė socialdemokratas Česlovas Juršėnas.

 

Parlamentinių lėšų sumažinimas iki maždaug 2100 litų per mėnesį atsiskaitytinai įsigalios nuo Naujųjų metų ir galios visus 2010-uosius. Taip pat priimtas sprendimas dukart sumažinti Seimo pirmininko reprezentacinį fondą – nuo 4200 iki 2100 litų. Parlamento vicepirmininkų reprezentaciniai fondai sumažės nuo maždaug 1500 iki 1050 litų.

 

Tačiau visi šie dydžiai galiotų tik kitąmet. Vėliau jie vėl didėtų nuo 0,5 iki 3 kartų, jeigu kitąmet nebūtų nuspręsta kitaip. Parlamentinių ir reprezentacinių lėšų sumažinimas leis kasmet sutaupyti beveik 2 milijonus litų.

 

Seimo Statute taip pat šiek tiek pakoreguotas straipsnis dėl parlamentarų padėjėjų, tačiau jų maksimalus skaičius nesumažintas. Kiekvienas Seimo narys gali turėti iki trijų padėjėjų, nors anksčiau būta pasiūlymų sumažinti jų skaičių iki dviejų. Šiems pasiūlymams nebuvo pritarta dar įstatymo svarstymo stadijoje.