2010-ųjų balandį nedarbas gali pasiekti 20 proc.

Bernardinai.lt

 Lietuvoje realus nedarbo lygis jau dabar viršija 13 proc. ir yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje, o 2010 metų balandį nedarbas gali pasiekti 20 proc., prognozuoja Darbo ir socialinių tyrimų instituto direktorius Boguslavas Gruževskis.

„Tai realios prognozės. Kas mėnesį nedarbui augant dabartiniais tempais, balandį pasieksime 20 proc. nedarbo lygį”, – interviu dienraščiui „Lietuvos rytas” teigė B.Gruževskis.

 

Anot jo, nors nuo vasaros vidurio padėtis kiek stabilizavo ir nedarbo augimo tempai sumažėjo, bedarbių skaičius auga toliau, tik lėčiau.

„Gal net dar didesnę grėsmę kelia tai, kad anksčiau darbo netekę žmonės negali įsidarbinti. Ilgalaikis nedarbas, kai žmogus nedirba metus ir dar ilgiau, itin pavojingas. Prarandama kompetencija, įgūdžiai, nutrūksta socialiniai ryšiai ir vis sunkiau susirasti darbą”, – tvirtino B.Gruževskis.

 

Pasak jo, nors ūkio atsigavimo laukiama jau antroje 2010 metų pusėje, nedarbas Lietuvoje gali didėti iki 2011 metų, nes tik po 2-3 metų dėl ekonomikos augimo ima mažėti nedarbas -pirmaisiais ūkio atsigavimo metais užimtumas net mažėja, nes verslas pirmiausia stengiasi didinti našumą, o ne darbo vietų skaičių ir investuoja į technologijas.

 

www.bernardinai.lt