Vakaro tema: Kodėl taip skubama pradėti lytinį gyvenimą?

Balsas.lt

 

 

Ginekologė Vaiva Eringytė sako, kad paaugliai, per anksti išgyvenę daugelį žemesniųjų meilės formų, niekaip negali suprasti, kas yra Tėvynės meilė, o psichologė Edita Čekuolienė įsitikinusi, jog šiandien paauglys yra vienišas ir agresyvus. Šios dvi specialistės – vienos iš penkių autorių, kurios išleido knygą „Nuo ančiuko iki gulbės”. Susitikime su paauglėmis psichologė Edita Čekuolienė akcentavo, kad šiuolaikinė paauglė yra agresyvesnė ir patiria didesnę konkurenciją ne tik mokykloje.

 

„Šiandien paauglė yra kitokia nei buvau aš. Nors šeimose dar iki šiol apie lytinį švietimą vengiama kalbėti. Tėvai tai palieka mokyklai, mokykla – tėvams. Ši tema pirmiausia priimama emociškai, toks mūsų mentalitetas.

 

Apie ką gali laisvai kalbėti ispanai, apie tai niekada laisvai nekalbės lietuviai”, – sakė psichologė.

 

Psichologės žodžiais, šiuolaikiniai vyrai yra sutrikę, nes neturi vyriškumo pavyzdžio, negali savęs tinkamai realizuoti. Tai rodo padidėjęs sergamumas prostatos vėžiu. Organizmas tarsi sako: „Aš jaučiuosi ne vyras.” Berniukai nebesilygiuoja į tėvus.

 

„Jei mergaitės mušasi, tai daro žiauriau už berniukus. Moteris visą laiką yra agresyvesnė už vyrus”, – sakė E. Čekuolienė.

Vaikai, paaugliai, besisvaiginantys kvaišalais, gėrimais, jaučiantys priklausomybę kompiuteriams – šio laikmečio problema.

 

„Dabar visuomenėje prarastos vertybės, o naujų neįgyta. Kai po darbo pareina tėvas ir pavargęs prie televizoriaus atsidaro alaus, prie jo prisijungia motina, tą mato jų vaikas. Jis tai supranta kaip galimybę atsipalaiduoti, o paaugliai gyvena įtampoje, keičiasi jų kūnas, sunkėja bendravimas”, – sakė psichologė.

 

Tėvams psichologė pataria daugiau būti kartu su vaikais, imtis bendros veiklos. Kitu atveju, jei su paaugliu nesusikalbama, tėvai jaučiasi blogai, auginantys blogus vaikus.

 

„Nepasakyčiau, kad tėvai dabar mažiau mylėtų vaikus. Šeimos buvo pripratusios prie geresnio materialaus gyvenimo. Dabar tampa vis sunkiau išgyventi, o vartoti ir tėvai, ir vaikai buvo pripratę. Reikia naujesnio telefono, ir dar ne vieno – čia ir yra problema”, – sakė psichologė.

 

Seksas susijęs ir su Tėvynės meile

– Kas skatina paauglius pradėti ankstyvą lytinį gyvenimą? – klausėme ginekologės Vaivos Eringytės, taip pat knygos „Nuo ančiuko iki gulbės” vienos iš autorių.

 

– Šiais visuotinių painiavų laikais ne visiems aišku, kas yra paauglys ir kas yra ankstyvas lytinis gyvenimas. Laikausi Pasaulinės sveikatos organizacijos nuomonės, kad paauglystė trunka iki 18 metų. Ankstyvi lytiniai santykiai gali būti atsitiktiniai pagal scenarijų „Taip atsitiko” ir neatsitiktiniai.

 

Juos skatina draugystė su vyresniais vyrais, su narkomanais, jei patys tėvai gimdė būdami paaugliai, neturtas, nedarbas, palankios aplinkybės: alkoholis, narkotikai, paauglių nepriežiūra pagal scenarijų „vienas namuose”, netinkama kompanija pagal scenarijų „visos taip daro”, trūkstant namuose natūralios šeimos meilės. Dažnai dvejojančios ir svajojančios keturiolikmetės meilės reikalai jos mamai visiškai nerūpi, nes mama, būdama išsiskyrusi, rūpinasi tik savo meilės reikalais.

 

– Kokio amžiaus merginos pradeda lytinį gyvenimą?

 

– Skirtingi tyrėjai pateikia skirtingus duomenis. Lietuvoje nekaltybę dauguma yra praradę iki 27 metų. Galiu spėti, kad daugiau nei pusei šiais laikais tai atsitinka iki 18 metų. Mano, gydytojos, praktikoje susipainiojusi savo vaikiškuose jausmuose jauniausia buvo 11 metų.

 

– Kodėl taip skubama pradėti aktyvų lytinį gyvenimą?

 

– Sakyčiau, kad taip gali būti dėl nusilpusio visuomenės gėdos ir drovumo jausmo, ypač jaunuomenės, dėl ankstyvos seksualios paauglių fantazijos, ne be žiniasklaidos pagalbos, dėl nepakankamos pagarbos kitos lyties žmogui. Gėdos jausmą, drovumą ir pagarbą priešingai lyčiai mums išugdo nuo mažumės, o vėliau mes tuos jausmus ugdomės patys.

 

– Kokios dėl to iškyla problemos?

 

– Nėštumas paauglystėje, abortas, lytiškai plintančios ligos, nelaimingi atsitikimai avarijose, grįžtant iš per ankstyvų vakarėlių. Nereikalingi seksualiniai išgyvenimai, bloga nuotaika, negalėjimas pasijausti laimingam, negalėjimas pajausti lytinio pasitenkinimo.

 

Ankstyvi lytiniai santykiai būdingi visoms prostitutėmis tapusioms merginoms. Tai prilygsta sunkiam patirtam seksualinės prievartos šokui. Alkoholizmas, narkomanija ir depresija – potrauminio streso pasekmė. Paauglė su savo vaiku dažniausiai papildo skurdųjį visuomenės sluoksnį.

 

– Kiek ir kada tėvai su paaugliais turėtų apie tai kalbėtis?

 

– Pagal atliktus tyrimus paaiškėjo kad tik 46 procentai apklaustųjų mano, kad vaikai informaciją apie lytinį švietimą turi gauti iš tėvų. 39,2 procento respondentų įsitikinę, kad vaikų lytinis švietimas turėtų būti pradedamas nuo 10-15 metų, 30,7 procento mano, kad nuo 7-9 metų. Visi tėvai teisūs, nes lytiškai šviesti, o tiksliau – lytiškai vaikus ugdyti šeimose reikia nuo 5 iki 17 metų. Tai nepertraukiamas gerumo, dorumo, skaistumo, santūrumo ir gėdos jausmų ugdymo procesas.

 

– Ar paauglių, gyvenančių dideliuose miestuose ir provincijoje, problemos skiriasi?

 

– Sovietmečiu Kauno medicinos universiteto darbuotojai nustatė, kad kaimo vietovėje paaugliai buvo mažiau seksualūs negu mieste. Tai buvo aiškinama dideliu merginų užimtumu ūkio darbuose. Šiandien aš taip teigti neišdrįsčiau. Šiuo metu provincijoje gal yra mažesnės galimybės moteriai lavintis, studijuoti, todėl merginos poruojasi anksčiau. Įžvelgiau visoms per anksti pradėjusioms lytinį gyvenimą bendrą bruožą – sustoja jų asmenybių vystymasis. Per anksti išgyvenę daugelį žemesniųjų meilės formų, niekaip negali suprasti, kas yra Tėvynės meilė.

 

Šaltinis:  Natalija KONDROTIENĖ (Vakarų Ekspresas).