Garsioji Mona Liza visai ne Mona Liza???

ATN.LT

 Garsiojo Leonardo da Vinci paveikslo „Mona Liza” istorija, anot vieno italų eksperto, turi būti perrašyta iš naujo. Jis vaizduoja visai ne Florencijos didiko žmoną Lisa del Giocondo, interviu Vokietijos laikraščiui „Sueddeutsche Zeitung” pareiškė renesanso tyrinėtojas Roberto Zapperi.

 

Anot jo, modelis paveikslui buvo Giuliano de Medici, vieno garsiosios Florencijos bankininkų šeimos palikuonių, meilužė. Šis paprašė nutapyti paveikslą po mylimosios mirties, kad paguostų jųdviejų bendrą nesantuokinį sūnų Ippolito. Istorikas tikino, kad tai išsiaiškino remdamasis naujais dokumentais, praneša agentūra AP.

 

Vienintelė moteris, kuri galėjo būti pavaizduota paveiksle, esą yra Pacifica Brandani iš Urbino. Ji buvo vienintelė moteris, turėjusi reikšmės G.de Medici. „Ir tai tik todėl, kad ji pagimdė jo sūnų. Ipolitas buvo vienintelis Guliano sūnus”, – kalbėjo R.Zapperi.

 

Vienas liudininkas po apsilankymo L.da Vinci studijoje užrašė, kad tapytojas pats įvardijo G.de Medici, kaip paveikslo užsakovą. Guliano esą nepažinojo Lisos del Giocondo, kuri, kaip iki šiol teigiama, nupiešta paveiksle.

 

www.atn.lt