10 patarimų, kurie padės greitai susitaikyti

Alfa.lt

 Psichologų manymu, kai kada pasiginčyti su savo draugu – naudinga, nes neišsakytos nuoskaudos griauna tarpusavio santykius. Tačiau tai reikėtų daryti tik tuo atveju, jei mokate gražiai susitaikyti. Jei supratote, kad esate pati kalta dėl kilusio konflikto, pirmiausia reikėtų jums baigti konfliktuoti ir „pasirašyti taikos sutartį“. Šie patarimai turėtų padėti jums atsiprašyti.

 

1. Kuo gilesnis konfliktas, tuo rimtesnis turėtų būti ir atsiprašymas. Kitaip tariant, nereikėtų tarsi praeinant pro šalį numesti vieną žodį „atsiprašau“ arba tai pasakyti vairuojant mašiną, girdint kolegoms ar giminėms.

 

2. Nereikėtų pernelyg ilgai atidėlioti atsiprašymo, tikintis, kad jis pamirš, o nutaikyti tinkamą progą ir pasiaiškinti.

3. Atsiprašymas neturėtų būti panašus į malonės suteikimą ar pinigų paskolinimą. Pasakyta frazė „na, gerai, atsiprašau“ greičiau dar labiau sugadins santykius nei pataisys.

 

4. Nuoširdžiai pripažinkite savo pykčio ir nepasitenkinimo motyvus. Suprasti reiškia atleisti.

5. Nekelkite isterijos priepuolio ir nepateikite ultimatumo. Moteriškos ašaros, kaip ir teisinimasis prasta nuotaika, padeda tik vieną, daugiausia du tris kartus.

 

6. Apkabinkite draugą ir negailėkite malonybinių žodelių: „katinuk“, „aukseli“, „džiaugsmeli“ ir t. t. Jie turi magiškos galios.

7. Nekankinkite savęs sąžinės graužatimi ir būtinai atleiskite sau, nes ne veltui sakoma: „Juk klysti žmogiška.“

8. Jei draugas ir nepriėmė atsiprašymo, nesielvartaukite ir nenuleiskite rankų. Teks dar kartą pasiaiškinti ir vėl atsiprašyti.

9. Jei „nemokate“ atsiprašyti, iš anksto supažindinkite draugą su mėgstamu prancūzių posakiu: „Jei moteris neteisi – paprašyk jos atleidimo.“

 

10. Svarbiausia, jei buvote konflikto iniciatorė ir jums jau atleista, niekada nepriminkite šio incidento, jei kitą kartą tektų vėl panašiai pyktis.