Dviguba žmogžudystė: psichiatrai nurodė – mergaitė kalba tiesą dėl jos tvirkinimo

Valstietis.lt

Praėjus penkioms dienoms po Kaune aidėjusių šūvių, nusinešusių dviejų žmonių gyvybes, gaunami skambučiai apie galimą įtariamojo žudiko vietą nepasitvirtino. „Kažkas čia ne taip, kad tas mergaitės galimo tvirkinimo tyrimas Kaune užtruko, – mano Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras. – Aš asmeniškai pažadu, kad bus nubausti visi tie, kurie galėjo jį vilkinti, nes priešingu atveju gal būtų išvengta tokių tragiškų pasekmių”.

 

Laidojamos aukos

Ketvirtadienį palaidotos žudiko kulkų pakirstos aukos. Generalinio policijos komisaro pavaduotojo Visvaldo Račkausko teigimu, kol kas negauta jokių žinių ir iš užsienio teisėsaugos tarnybų dėl įtariamo pirmadienio skerdynėmis Kaune 37-erių Drąsiaus Kedžio buvimo vietos.

 

Antradienį buvo paskelbta tarptautinė įtariamojo paieška. Dviejų žmonių nužudymu įtariamas D.Kedys, kuris gali turėti bendrininkų, ieškomas ir Interpolo kanalais.

 

Kaunietis D.Kedys, kuris prieš metus pradėjo kovą, įrodinėdamas, jog yra tvirkinama jo penkiametė dukra, įtariamas pirmadienį nušovęs Kauno apygardos teismo teisėją Joną Furmanavičių ir buvusios sugyventinės seserį Violetą Naruševičienę (g. 1979 m.). Kaunietis teisėją yra kaltinęs jo dukros tvirkinimu, o šią moterį – sąvadavimu, pardavinėjant pedofilams savo dukrą.

 

Teismo psichiatrai: mažametė neturi polinkio meluoti

Paaiškėjo, kad ikiteisminiam tyrimui psichologinis – psichiatrinis testas mažametei D.Kedžio dukrai buvo atliktas dar rugpjūtį, pranešė LNK žinios. Teismo psichiatrijos tarnyba tyrimo rezultatais neabejoja ir dabar papildomai tirti sako nematanti prasmės. Šaltinių teigimu, ekspertai nustatė, kad mergaitė neturi polinkio meluoti ir ji kalba tiesą – tai patvirtina tėvo įtarimus, kad dukra buvo tvirkinama.

 

Pasak tyrimą atlikusios Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos vadovo, dar rugpjūtį atlikto testo rezultatais jie neabejoja ir dabar dar kartą tirti, kai mergaitė izoliuota nuo artimųjų ir yra vaiko raidos centre, nemato prasmės. Valstybinė teismo psichiatrijos tarnyba tyrimus atlieka tik tuomet, kai paskiria teisėsaugos institucijos – prokuratūra ar teismas. Iki šiol buvo tvirtinama, kad tėvas atsisakė leisti daryti tokį tyrimą.

 

„Dukrai jau visi tyrimai mūsų teismo psichiatrai, vaikų teismo psichiatrai, teismo psichologai vaikų ekspertai jau atliko, na, o išvadų aš negaliu komentuot. Kada tie tyrimai buvo atlikti? Tyrimai buvo atlikti šiais metais kažkur rugpjūčio mėnesį. Ar papildomų tyrimų dabar neketinama atlikti? Mūsų ekspertams nekilo abejonių ir prokuratūrai nekilo abejonių dėl ekspertų išvadų ir todėl nemanom, kad būtina atlikti dar kažkokius papildomus tyrimus”, – teigė Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos vadovas Konstantinas Daškevičius.

 

Teismo psichiatrijos tarnybos vadovas sako, kad ekspertams kilo abejonių tik dėl paties D.Kedžio psichinės būklės, tačiau jie nieko imtis esą negalėjo. Mat neturėjo nutarties tirti D.Kedžio psichikos būseną.

 

Seimo komiteto vadovas S.Šedbaras: kažkas ne taip, kad tyrimas užsitęsė

– Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas jau pradėjo oficialų tyrimą dėl galimo mažametės tvirkinimo, kuriuo vaiko tėvas apkaltino aukštą prokuratūros pareigūną, tyrimo eigos. Ką siekiama šiuo tyrimu išsiaiškinti?, – naujienų portalas Valstietis.lt ketvirtadienį klausė komiteto vadovo Stasio Šedbaro.

 

– Šių tragiškų įvykių fone, kadangi mums priklauso parlamentinės kontrolės funkcija, mes norime išsiaiškinti, ar iš tiesų nebuvo tyrimo eigoje padaryta procesinių klaidų, proceso vilkinimo, aplaidumo, abuojumo. Jeigu tai buvo seksualinė prievarta mažametės mergaitės atžvilgiu, tai šis tyrimas turėjo būti atliekamas labai operatyviai.

 

Jeigu tai buvo šmeižtas, nes esą galėjo būti apšmeižtas aukštas pareigas užėmęs teisėjas, tai irgi turėjo būti kreipiamas reikiamas dėmesys iš aukščiausios prokuratūros institucijos (Generalinės prokuratūros – aut. past.) ir šis klausimas turėjo būti ištirtas.

 

Dabar yra spalis, o D.Kedys į Kauno prokurorus su pranešimu, kad esą yra tvirkinama jo mažametė dukrelė, kreipėsi praeitų metų lapkritį. Taigi, laiko praėjo išties nemažai. Kažkas ne taip, kad tas tyrimas užtruko.

 

– Pasigirdo teiginių, jog Kaune pradėtas tyrimas dėl galimo mažametės tvirkinimo galėjo būti vilkinamas. Ar yra faktų, patvirtinančių šį teiginį?

– Gavus atsakymus iš Generalinės prokuratūros į mūsų pateiktą klausimyną bus aiškiau. Tačiau kiek man teko kalbėti su Vaiko teisių apsaugos tarnybos kontroliere Rimante Šalaševičiūte, tai paaiškėjo, kad mergaitė per pusmetį buvo du ar tris kartus pakviesta su artimaisiais į apklausas – mes tą patikrinsime – ir surengtas kažkoks psichologinis tyrimas.

 

Apie kokius kitus Kauno miesto apylinkės prokuratūros veiksmus mes šiuo metu duomenų neturime. Jeigu tai yra tiesa – tai yra nedovanotinas vilkinimo atvejis.

 

Šiuo konkrečiu atveju asmenų, kuriuos reikėjo apklausti tyrėjams, ar atlikti ekspertizes, ratas buvo ribotas. Tai ir prokurorams, ir policijai, tikrai nereikėtų metų laiko atlikinėti tyrimą.

 

Jeigu paaiškėtų, kad pareigūnai laiku nesiėmė reikiamų priemonių ir tinkamai neatliko tyrimo, tai mažametės tėvui D.Kedžiui, be abejo, galėjo atrodyti, kad niekas nevyksta, kad pareigūnai neatlieka savo darbo ir tai jį galėjo privesti prie tokių desperatiškų veiksmų. Tačiau pabrėžiu, kad taip galėjo būti, jei pasitvirtintų tyrimo vilkinimo versija. Bet gali būti ir kitokios priežastys, kodėl tyrimas užsitęsė.

 

– O kaip bus keliamas atsakomybės už neveiklumą, jei toks bus nustatytas, klausimas? Žmonės jau dabar netiki, kad pavyks nubausti neveiklius, jei tokių buvo, pareigūnus. Esą gal bus parašyti keli papeikimai ir daugiau jokių priemonių nesiimta. Ką atsakytumėte į tokius žmonių nuogąstavimus?

– Aš jaučiu, kad mūsų komiteto pradėtas tyrimas, yra akylai stebimas, žmonės nori žinoti tyrimo eigą ir rezultatus. Tai yra labai gerai. Mes tikrai neatsitrauksime ir viską atliksime iki galo.

 

Gavę atsakymus iš Generalinės prokuratūros, mes surašysime savo ataskaitą, kurioje nieko nepridengdami – aš tą asmeniškai garantuoju – nieko nesistengdami išsukti, atskleisime visus faktus.

 

Aš manau, kad visi pareigūnai, kurie vilkino šį tyrimą, ir tie, kurie turėjo jį kontroliuoti, neatmetant ir aukščiausių prokuratūros vadovų, turės atsakyti. Kokiomis priemonėmis? Tai spręsime. Bet kad atsakyti turės – tai vienareikšmiškai. Su mūsų komiteto išvadomis bus supažindinta ir valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė ir mes kartu spręsime atsakomybės klausimą. Taip toliau tęstis negali. Jeigu paaiškės skandalingi vilkinimo faktai, tai reikia pertvarkyti šitą sistemą iš esmės.

 

– Kiek gali tęstis jūsų vadovaujamo komiteto tyrimas?

– Preliminarių atsakymų iš Generalinės prokuratūros lauksime kitą pirmadienį. Kitą trečiadienį kviesime į komitet
o posėdį ir pareigūnus. Tikimės konkrečių atsakymų. Bet aš neturiu tokios didelės vilties, kad per vieną posėdį mums viską pavyks išsiaiškinti.

 

Jeigu matysime, kad teisėsaugos institucijos nebendradarbiauja su mūsų komitetu, teikdamos informaciją, tada Seimo prašysime mums suteikti specialiosios komisijos statusą. Bet aš tikiuosi, kad to nereikės. Manau, kad išvadas Seimui turėtume pateikti spalio pabaigoje – lapkričio pradžioje.

 

Norėčiau pabrėžti, kad mūsų tyrimas yra visiškai nesusijęs su Vilniaus apygardos prokuratūros atliekamu ikiteisminiu tyrimu dėl galimo mažametės tvirkinimo. Mes visiškai nesikišame į teisėsaugos institucijų darbą, bet patikrinti, kaip laikomasi įstatymų, yra mūsų pareiga.

 

Veikiausiai turėjo bendrininkų

Policijos departamentas prašo ir gyventojų pagalbos, ieškant pavojingo įtariamojo. Nurodoma, kad dviguba žmogžudyste įtariamas D.Kedys yra apie 180-182 cm ūgio, atletiško kūno sudėjimo, žilstelėjusiais trumpai kirptais plaukais.

 

„Įtariamasis gali būti ginkluotas, todėl įspėjame patiems nesiimti aktyvių veiksmų, sulaikant įtariamąjį asmenį, o informuoti teisėsaugos institucijas. Jei matėte šį asmenį ar turite duomenų, kur jis gali būti, prašome nedelsiant pranešti policijai tel. 112 arba kreiptis į artimiausią policijos įstaigą”, – skelbiama PD pranešime.