A.Kubilius: žmonėms išgyventi padės krintančios kainos

Vilniausdiena.lt

 Vyriausybei ketinant sumažinti visas socialines išmokas, Premjeras A. Kubilius sako, kad žmonėms išgyventi padės pinganti šiluma ir dujos.

„Šitokiomis sąlygomis nėra paprasta išgyventi, bet ir energetikos, šilumos kainos mažės, dujos kainos mažėja. (…) Kainos krenta ir dėl objektyvių ekonominių procesų. Tai palengvina gyvenimą“, – ketvirtadienį kalbėjo Premjeras.

 

Anot jo, krentant ekonomikai, mažėjant pajamom, mažinant išlaidas, atlyginimus grįžtama į 2006 metų lygį. „Prisiminkime, juk tuomet nebuvo taip sudėtinga išgyventi“, – interviu Žinių radijui sakė Andrius Kubilius. Vyriausybės vadovas įsitikinęs, kad planuojami socialinių išmokų mažinimai atskirties visuomenėje nepadidins, o priešingai – ją sumažins.

 

„Išmokos mažinamos remiantis solidarumo ir teisingumo principu – mažinama visoms grupėms. Antras dalykas, taikomas principas, kad didesnes pajamas gaunantysis turėtų solidariai prisidėti daugiau, tad jam taikomas didesnis mažinimo koeficientas. O 100 tūkst. pensininkų, kurie gauna pensijas, mažesnes nei 650 litų, jos nebus liečiamos. Tuo požiūriu atskirtis neturėtų didėti,o mažėti, nes mažinimas yra tam tikra prasme progresyvus.

 

Paskutinis dalykas, reikia klausti, kas būtų su socialine atskirtimi, jei nesiimtume priemonių. Nieko nedarant sulauktume situacijos, kad išmokų nemokėtume laiku ar nebegalėtume mokėti visai“, – kalbėjo A. Kubilius. Anot jo, negalima tikėtis, kad planuojami mažinimai pasės subalansuoti valstybės biudžetą, tačiau tai padės jo deficitą išlaikyti „sveiko proto ribose“.

 

Premjero teigimu, nesiimant jokių veiksmų, kitąmet valstybės biudžeto deficitas siektų 10 mlrd. litų. „Su tokiu deficitu ilgai išsaugoti stabilumo, laiku išmokėti pensijas nebūtų galima.   Tad 4–5 mlrd.litų nuo deficito norim nubraukti. Tai priklausys, kaip pavyks sudėlioti „Sodros“, valstybės biudžetus“, – kalbėjo jis.

 

Mažindama įvairias socialines išmokas Vyriausybė ketina sutaupyti maždaug 2,4 mlrd. litų. Siūloma dar šiais metais mažinti valstybines pensijas, rentas bei papildomas socialines išmokas. Nuo kitų metų pradžios ketinama mažinti ir visas kitas išmokas: pensijas, motinystės pašalpas, išmokas vaikams, pensijas dirbantiems pensininkams.

 

Nuo sausio 2 proc. turėtų padidėti ir „Sodros“ mokesčiai. Pastarasis padidėjimas būtų solidariai pasidalijamas po 1 proc. darbdaviui ir darbuotojui. Vyriausybė taip pat siūlo atsisakyti transporto išlaidų kompensacijos bei nemokamų pusryčių mokyklose.