Per gimdymą Jemene mirė prievarta ištekinta dvylikametė

Balsas.lt

 

Jemene per gimdymą mirė dvylikametė mergaitė, kuri šeimos nutarimu prievarta buvo ištekinta už žymiai vyresnio vyriškio. Gydytojams nepavyko išgelbėti ir kūdikio gyvybės. Mergaitė ligoninėje kankinosi 3 dienas ir mirė nuo stipraus kraujavimo. Vargingoje šeimoje gimusi mergaitė praėjusiais metais buvo priversta mesti mokyklą ir ištekėti už 24 metų vyriškio.

 

Jaunų mergaičių ištekinimas Jemene vis dar yra plačiai paplitęs paprotys. Jis ypač gyvybingas Raudonosios jūros pakrantėje, kur vis dar vyrauja gentiniai papročiai.

 

Daugiau nei pusė Jemeno mergaičių išteka būdamos jaunesnės nei 18 metų. Dažniausiai jos yra ištekinamos už žymiai vyresnių vyrų, kurie dažnai turi net ne vieną žmoną.

 

Apie Jemene prievarta ištekinamas mergaites itin garsiai imta kalbėti 2008 metais, kai dešimtmetė Nujood Ali buvo ištekinta už vyro, kuris po vestuvių mergaitę ištisas savaites mušė ir prievartavo. Tuomet dešimtmetė pirmą kartą savo gyvenime pasisamdė taksi ir nuvyko į teismą, kur pareikalavo skyrybų.

 

Jemeno parlamentas vasarį bandė priimti įstatymą, kad ištekėti gali tik 17 metų sulaukusios merginos. Tačiau šis įstatymo projektas taip ir nepasiekė prezidento, nes parlamentarai paskendo ginčuose, ar minėtas projektas neprieštarauja islamiškajai šariato teisei, kuri nenumato minimalaus nuotakos amžiaus.