Paroda "Gyvos žemės mintys" – atgaivinta tradicija

 

 

 

 

1999 m. rugsėjį Mažeikiuose Trečiojo tarptautinio seminaro metu buvo atidaryta ir pirmoji tarptautinė fotografjų paroda „Gyvos žemės mintys“. Vėlesniais metais (2001 ir 2003) buvo surengtos dar dvi parodos: abi su katalogais, gausiu laureatų būriu, krūva prizų ir dideliu užsienio dalyvių skaičiumi. Tokioje parodoje vietinio autoriaus (ir ne vieno) laimėtas apdovanojimas – prisiminimas visam gyvenimui.

 

Deja, taip gražiai prasidėjusi ir jau tradicine tapusi (trys parodos!) tarptautinė fotografjų paroda tyliai užgeso. Sunku pasakyti kodėl? Gal pristigo entuziazmo, gal vietinės valdžios dėmesio, o  gal ir vieno, ir kito. Laimei, praėjus beveik  šešeriems metams, vietinio entuziasto,  fotomenininko  Jono Strazdausko pastangomis tarptautinė fotografjų paroda „Gyvos žemės mintys“ atgimė.

 

Tiesa, ne tokiu kaip kadaise įspūdingu dalyvių ir darbų skaičiumi. Šiais metais į ketvirtąją parodą, be Lietuvos autorių, savo darbus atsiuntė fotografai iš Ispanijos, Čekijos, Latvijos, Lenkijos, Japonijos  ir Baltarusijos. Ir konkursui atsiųstų  fotografjų kiekis menkesnis –  tik 600. Nepaisant to, vertinimo komisija: Aleksandras Macijauskas, Skirmantas Valiulis, Stanislovas Žvirgždas,  Jonas Staselis  ir  Jonas Strazdauskas, turėjo ką veikti, kol išdalijo nemenką kiekį apdovanojimų ir prizų.

 

Šį kartą vienas svariausių apdovanojimų – „Orlean Lietuva“ prizas – atiteko mažeikiškiui Algimantui Tirlikui už fotografją „Nutupdymas“ apie nafos perdirbimo gamyklos remonto darbus ar agregatų atnaujinimą.

 

 

 

„Rotary“ klubo prizo laimėtojas Saulius Jokužys akto fotografjose transformuoja formą, kūnus įkomponuoja, sulydo su gamta ir parodo žmogaus ir aplinkos vienovę.

 

Ne mažiau įspūdingos ir kitų laureatų nuotraukos: Remigijaus Mockaus pusryčiaujantys vikšrai, Rimanto Nalivaikos tetervinų dvikova, Marinos Terleckajos (Baltarusija) monumentas ir perintis paukštis, Dzeinos Saulytės (Latvija) paralelė ir daugelis kitų.

 

 

Ypatingai reikėtų pagirti jaunuosius fotografus: Rūtą Kučinskaitę, Aureliją Laurutytę, Karoliną Dulytę ir Arvydą Janickį, sėkmingai pasirodžiusius šiame konkurse ir nė kiek nenusileidusius suaugusiems meistrams.

 

Šioje parodoje fotomenininkui  iš  tolimosios  Japonijos Toshiki Ozawai, kuris nuolat dalyvauja Lietuvoje rengiamose parodose, čia leidžia savo kūrybos albumus, rengia mūsų autorių parodas savo krašte ir skatina japonų fotografus taip pat dalyvauti mūsų renginiuose, pelnė Mažeikių rajono savivaldybės specialų prizą už Lietuvos fotografjos populiarinimą.

 

Norisi tikėti, kad atgimusi tarptautinė fotografjų paroda „Gyvos žemės mintys“ tikrai pavyko ir viltis, kad vėl atgaivinta graži tradicija jau daugiau nebenutrūks.

 

PARODOS  –  KONKURSO  „GYVOS  ŽEMĖS  MINTYS  2009“  APDOVANOJIMAI:

Algimantas Tirlikas (Lietuva) ORLEAN Lietuva prizas;
Raimondas Puišys (Lietuva) Mažeikių rajono mero prizas;
Džeina Saulite (Latvija) Lietuvos  fotomenininkų sąjungos prizas;
Marina Terleckaja  (Baltarusija) UAB  „Mažeikių  šilumos  tinklai“ prizas;
Larisa Pocelujeva (Baltarusija) AB „VST“ prizas;
Kalina  Kurczewska-Zaganczyk  (Lenkija)  Kalvio  Česlovo  Pečetausko  prizas;
Bačovsky Stanislav (Čekija) Telšių apskrities viršininko administracijos prizas;
Ozawa  Toshiki  (Japonija)  Mažeikių  rajono  savivaldybės  spec.prizas  už  Lietuvos  fotografjos populiarinimą
Remigijus Mockus (Lietuva) UAB „Mažeikių mėsinė“ prizas;
Rimantas Nalivaika (Lietuva) UAB „Jubana“ prizas;
Saulius Jokužis (Lietuva) ROTARY klubo prizas;
Algimantas Kalvaitis (Lietuva) UAB „Tripletas“ prizas.

VERTINIMO KOMISIJA:

Pirmininkas – Stanislovas Žvirgždas, Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas

Nariai:

Aleksandras Macijauskas, Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas
Skirmantas Valiulis, fotografjos, kino ir televizijos kritikas
Jonas Staselis, Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas
Jonas Strazdauskas, Mažeikių fotoklubo pirmininkas  

 

 

www.infomazeikiai.lt