„Mažeikių“ ir „Alyčio“ ekipų dvikova žada intrigą

Alfa.lt

 

Sekmadienį Lietuvos futbolo federacijos (LFF) I lygoje laukia intriguojanti centrinė 20-ojo turo dvikova tarp aikštės šeimininkų „Mažeikių“ ir Alytaus „Alyčio“ ekipos. Ambicingi naujokai mažeikiškiai įtemptai kovoja dėl trečiosios turnyrinės lentelės vietos su šį savaitgalį besiilsėsiančiu Kėdainių „Nevėžiu“, o antroje vietoje esantys alytiškiai įkandin seka vos 4 taškais atsiplėšusius pirmenybių lyderius „Šilutę“.

 

Varžovas pažįstamas, tačiau tai neguodžia

„Mažeikių treneris tikina, kad ruoštis šio savaitgalio varžyboms su „Alyčiu“ pradėta dar praėjusio turo mače su „Lietava“, kurį mažeikiškiai nesunkiai laimėjo: „Pirmajame kėlinyje žaidėme drąsiai, gynyboje palikę tik tris futbolininkus. Figūravo puolimas. Tačiau antrąją rungtynių dalį žaidėme keturiais gynėjais, tuo pradėdami ruoštis mačui su alytiškiais“.

 

Kadangi buvo žaista ne su favoritais, modeliuoti ateinantį susitikimą buvo pradėta jau antrame kėlinyje: „Jeigu rezultatas nebūtų leidęs, galbūt to ir nebūtų buvę“. „Alyčio“ pergalė gerokai sukomplikuotų mažeikiškių pozicijas kovojant dėl 3-osios vietos, tačiau N. Gudaitis ramina, kad tai ne tragedija: „pralaimėjimas „Alyčiui“ – dar ne tragedija.

 

Tačiau tolina mus nuo tikslo (iš pradžių siekta garbingai žaisti, o dabar – užimti prizinę vietą, – aut. past.), kurį išsikėlėme trečiajame rate.“ Jeigu po turo bus surinkta vienodai taškų su „Nevėžiu“, nepaisant lygiųjų, pergalių-pralaimėjimų balanso, kėdainiškių situacija geresnė: „viską lemia įvarčių santykis. Kadangi dar vienas ratas prieš akis, manau, tiek „Šilutė“, tiek „Alytis“ taškų dar pabarstys. Tuo pačiu ir „Nevėžis“ praras, galbūt ir mes“.

 

Taip pat pastarasis įžvelgia privalumą tame, kad kėdainiškiai su lyderiais žaidė dar rugpjūčio pradžioje, surinkdami vos vieną tašką, o „Mažeikiams“ sunkiausios kovos – tik ateityje.

 

Alytaus komanda N. Gudaičiui yra gerai pažįstama: „Alytuje yra nusistovėję pastovūs 8-9 žaidėjai, kurie kartu žaidžia eilę metų ta pačia sudėtimi. Jeigu kas išeina, jų vietą užima patyrę žaidėjai. „Alytis“ čempionatui ruoštis pradeda nuo Naujųjų metų: praktikuojasi tiek su A lygos komandomis, tiek su kaimyninės Latvijos ekipomis. Vien jau tai pasako, kad aukštesnio diviziono komandos, nesirinks prasto varžovo“.

 

Svarbiausia – rungtynių pradžia

Anksčiau „Mažeikių“ treneris yra prisipažinęs, kad jo vienuolikė nėra arti tokio komandinio žaidimo kaip „Alytis“. Tačiau ir po tokios sėkmingos rugpjūčio mėnesio mažeikiškių rungtynių serijos, komandos strategas nelaiko savo auklėtinių favoritais: „Mes negalime žaisti labai atviro futbolo su daugkartiniais lygos čempionais ir lyderiais. Dar nesam tokia pajėgi komanda ir neturim tokių žaidėjų, kurie imtųsi spręsti klausimus taip, kaip „Šilutė“ ar „Alytis“.

 

Treneris pripažįsta, kad iškovoti taškai būtų labai reikšmingi kovojant dėl prizinių vietų: „Galiu užtikrinti, kad vyrai kupini ryžto ir jėgų. Mes bandysim atimt taškelį. Gali būti stiprus teigiamas emocinis lūžis, jeigu sėkmingai sulošime varžybas. Nesvarbu, pergalė ar lygiosios – tai bus rimta paraiška prizinei vietai.

 

N. Gudaitis nesureikšmina ir pirmųjų turų patirties, kai abi komandos pasidalijo po pergalę: „Nepaisant to, kad vienas rungtynes laimėjom mes, kitas – jie, visi mokysimės iš klaidų. Ir neatidėliosime reikalų paskutiniam turui“.

 

Jis taip pat keliskart priduria, kad lemiamos gali būti pirmosios keliolika rungtynių minučių: „Viskas priklausys nuo to, kaip susiklostys rungtynių pradžia, pirmosios 15-20 minučių. Čia ne krepšinis, kai viena komanda stipresnė ir be abejonės „užmėtys“ silpnuosius. Čia galima apsiginti, įmušti įvartį ir tuo rungtynės baigsis“.

 

Strategas prisimena, kokia nemaloni pradžia buvo paskutinį kartą žaidžiant su „Nevėžiu“ (prasileista 4-ąją minutę, – aut. past.): „Mus pražudė ankstyvas priešininkų įvartis, kai mes patys buvom pasiruošę spausti ir per pirmąsias minutes įmušti įvartį. Komanda puola, naudoja dideles pajėgas atakose. Tuo tarpu gynyboje atsiranda skylės, ko pasėkoje rezultatas tampa neigiamas. Futbolas yra futbolas: mes atakavom – jie mušė įvarčius. Bet komanda nepalūžo, sužaidėm lygiosiomis 2:2.“.

 

Praradimų nėra

N. Gudaitis džiaugiasi, kad tarp jo auklėtinių traumuotų futbolininkų nėra. Pokalbio pabaigoje jis atskleidė ir galimą varžybų strategiją: „Yra minčių neišleisti vieno ar kito pagrindinės sudėties žaidėjo į aikštę nuo pradžių, o įjungti tik antroje rungtynių pusėje. Įleidus pajėgų žaidėją rungtynių pabaigoje, irgi galima tikėtis sėkmės“.