Savaitgalį – trumpi lietūs ir šiltos dienos

Alfa.lt

 

Blanksta vasaros spalvos, trumpėja dienos, tačiau ir rugpjūčio pabaiga yra dovanojusi mums tikrai vidurvasariškų orų. 2007 rugpjūčio 21–23 d. į Lietuvą plūstelėjęs tropinis karštis dienomis termometrų stulpelius privertė pakilti iki 30°C padalos ir aukščiau. Naktys šiuo laikotarpiu daug kur vėsiausios (vos 2–6°C) buvo 1977 metais. Varėnoje rugpjūčio 22-os ir 23-ios naktimis yra buvę ir šalnų. Artimiausiomis dienomis rekordų nesieksime, tiesiog galėsime džiaugtis vasara.

 

Penktadienio naktį bus mažai debesuota, paryčiui temperatūra nukris iki 6–11°C, tik vandens apsuptoje Kuršių nerijoje bus šilčiau. Pūs silpnas šiaurės rytų, rytų vėjas. Diena numatoma saulėta ir šilta, aukščiausia temperatūra 20–25°C.

 

Šeštadienio naktį iš vakarų artėjantis atmosferos frontas debesis ir lietų atneš į pajūrį. Žemiausia temperatūra numatoma 9–14°C, Kuršių nerijoje iki 18°C. Dieną lietaus debesys skverbsis per Lietuvą tolyn į rytus – daugelyje rajonų trumpai, o kai kur ir su perkūnija, palis. Šiltą pietį keis gaivesnis vakaris. Pajūryje, Žemaitijoje tesušils iki 21–23°C, rytiniuose rajonuose – iki 26°C.

 

Sekmadienio naktį trumpo lietaus tikimybė didžiausia rytiniuose rajonuose, na, o dieną jis gali prapliupti ir kitur, vietomis pagriaudės. Vėjas vakarų, šiaurės vakarų, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 9–14°C, pajūryje 16–18°C, dieną 18–23°C.

 

Pirmosiomis kitos savaitės dienomis atmosferos slėgis vėl kils, stiprės anticiklonas. Lietaus tikimybė maža. Nestiprų šiaurės vakarų vėją pakeis šiltesnis pietys. Mažai debesuotos naktys bus vėsios. Pirmadienį dieną temperatūra bus panaši kaip ir sekmadienį, o antradienį sušils iki 20–25°C.

 

Pirmadienį vertėtų į padangę pasidairyti, nes mūsų senoliai rudens orus burdavo ir šv. Baltramiejaus dieną: „Jei gandrai pirma Baltramiejaus išskrido, o gulbių skrydis žemas, bus ankstyvas ruduo, žiema.“