Lietuvos buhalterius ima panika

www.alfa.lt

Ramiai šventes praleidę namie, pirmąją šių metų darbo dieną į bendrovės finansininkai keliavo paveikti lengvos panikos. Tačiau žada, kad mėnesio gale, pradėjus skaičiuoti atlyginimus, panika gali išaugti, mat kartu su naujametiniais fejerverkais įsitvirtino ir mokesčių reformos pakeitimai.

„Sunku pasakyti, kaip finansininkams sekėsi susitvarkyti su mokesčių keitimais, nes praėjo nedaug laiko. Šiuo metu yra šiek tiek panikos, tačiau kol kas sunku ką nors konkrečiai pasakyti“, – Alfa.lt sakė Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos direktorė Aušra Narvilaitė.

„Bendrai apibūdinti didžiausius pakeitimus iš finansinės apskaitos pusės sunku, nes skirtingų rūšių bendrovėms – skirtingi pasikeitimai, kurie priklauso nuo to, kaip ir kokias operacijas jos atlieka, pvz., vieniems iškils daug problemų pertvarkant kasos aparatus, kitiems ne – priklauso nuo to, kokios kompiuterinės sistemos naudojamos“, – pasakojo auditorius ekspertas Gintautas Deveikis.

 

G. Deveikis aiškino, kad daug bėdų iškils dėl skubotai priimtų įstatymų pataisų. „Pagrindinė problema – įstatymų pataisų kokybė. Kadangi jos buvo sukurtos skubant, dabar matome, kad tas pats daiktas skirtinguose įstatymuose pavadintas skirtingais vardais, liaudiškai sakant – nesueina galai, o finansininkams tuos galus teks suvesti. Politikai šneka tik apie PVM tarifo didinimą, o jį pakeitus, finansų apskaitoje atsiranda dar begalė smulkių dalykėlių. Laikas parodys, kaip sėkmingai seksis pritaikyti pakeitimus, nes yra dar daug neaptartų niuansų.“

„Šiuo metu didelių klausimų dėl pakeitimų neiškilo, tačiau mėnesio gale, kai vykdysime pirmuosius skaičiavimus, jų tikrai padaugės, nes dabar viską matome tik teoriškai“, – Alfa.lt pasakojo „Verslo audito“ finansų direktorė Asta Nikiforova.

Kaip didžiausią finansininkų galvos skausmą ji išskyrė neatnaujintas buhalterines programas. „Reikia keisti visas programas, nes programuotojai jų nespėjo pertvarkyti, bet tikimės, kad tai bus padaryta iki mėnesio galo, kada bus skaičiuojami atlyginimai, nes kitaip kiekvieno žmogaus atlyginimo skaičiavimą teks pataisyti ranka.“

A. Nikiforova patikino, kad tiek jai, tiek pažįstamiems finansininkams švenčių dienų darbe leisti neteko.

Užsienio bendrovės, veikiančios Lietuvoje, taip pat dar per daug nesiskundė pasikeitusia tvarka. „Iš užsienio bendrovių kol kas jokių nusiskundimų nebuvo, gal dar nespėjo, nes visgi pirma darbo diena, manau, kad nusiskundimai bus tokie patys kaip ir lietuviškų bendrovių, nes visgi veikia toje pačioje šalyje“, – sakė „Investuotojų forumo“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

„Teoriškai finansininkai turėtų susidurti su problemomis pasikeitus darbo užmokesčio skaičiavimo sistemai, taip pat aptarnavimo srityje dėl naujų PVM tarifų teks pertvarkyti visas kasas, tačiau šiandien dar tik pirma darbo diena, todėl jokių pasisakymų dar negirdėjau“, – pasakojo R. Skyrienė.

Nuo Naujųjų metų PVM padidėjo vienu procentu, iki 19 proc., gyventojų pajamų mokestis sumažėjo iki 21 proc., taip pat pasikeitė neapmokestinamojo pajamų dydžio taikymo tvarka.