Tyrimas: šokoladas gerina širdies sveikatą
Bendras amerikiečių ir švedų tyrimas patvirtino, kad širdies smūgį patyrusiems ligoniams vartojant daugiau šokolado, mažėja tikimybė, kad jie mirs nuo širdies ligų. Šokolado valgant du ar tris kartus per savaitę, mirštamumas nuo širdies ligų mažesnis 66 procentais, o jei šokolado vartojama rečiau, tai ir tokia rizika krenta mažiau, rašoma tyrimo ataskaitoje, kurią paskelbė žurnalas „Journal of Internal Medicine“.
Mokslininkai teigia, kad šis tyrimas yra pirmasis, kuriuo įvertinamas šokolado vartojimo poveikis širdies smūgį patyrusių vyrų ir moterų sveikatai, praneša nutraingredients.com. Apskritai, pastaraisiais metais antioksidantų turtingo šokolado nauda pripažinta įvairiais tyrimais.
Mokslininkai tyrė 1169 diabetu nesirgusius ir pirmąjį širdies smūgį patyrusius švedus. Jie dvylika mėnesių pildė klausimyną apie šokolado vartojimą, o po to buvo stebimi aštuoneris metus.
Gautieji duomenys parodė, kad jei šokolado vartojama kartą per mėnesį, iki vieno karto per savaitę ir dukart ar dažniau per savaitę, tai atitinkamai susiję su 27, 44 ir 66 procentais mažesniu mirštamumu nuo širdies ligų.
Pasak tyrėjų, apskritai šokolado vartojimas ir bendrasis mirštamumas turėjo nedidelę atvirkštinę priklausomybę. Tyrėjai kartu pažymi, kad saldainių ir kitokių saldumynų vartojimas nesusijęs su kokiais nors mirštamumo nuo širdies ligų ar apskritai mirštamumo rizikos pakitimais.