Erkės vis dar aktyvios

 

Telšių visuomenės sveikatos centras informuoja, kad šiemet Telšių apskrityje užregistruoti sergančiųjų erkinių encefalitu 3 atvejai- visi Telšių rajone. Tuo tarpu Laimo ligos atvejų užregistruota: 25 – Telšių rajone, 13 – Plungės rajone, 5 – Mažeikių rajone.

 

Nuo erkinio encefalito patikimiausiai apsaugos skiepai. Patikimiausią ir ilgiausią apsaugą garantuoja 3 skiepų dozės: apie 99 proc. paskiepitųjų įgyja atsparumą erkiniam encefalitui mažiausiai 3 metams. Nuo Laimo ligos Lietuvoje vakcinos nėra – lieka tik saugotis erkės įsisiurbimo.

Kaip apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų?

  • Dirbdami sode ar planuodami išvyką į gamtą, tinkamai apsirenkite – dėvėkite šviesius drabužius, pasiūtus iš lygaus audinio. Apykaklė ir rankogaliai turi būti prigludę prie kūno, kelnės įkištos į batus ar kojines. Drabužius ir atviras kūno vietas rekomenduojama apipurkšti repelentais – skysčiais, atbaidančiais erkes.

  • Kas 1-2 valandas apžiūrėkite drabužius – ar jais neropoja erkė, ir kūną – gal erkė jau įsisiurbė. Apžiūrėjimui pasirinkite atvirą, saulėtą aikštelę.

  • Nepatartina gulėti žolėje ar sėdėti ant kelmų. Geriau laisvalaikį leisti aktyviai, nes judant raumenims erkei sunkiau įsisiurbti.

  • Grįžę iš miško, sodo ar pasivaikščiojimo gamtoje, drabužius, kuriais vilkėjote, pakabinkite negyvenamoje patalpoje arba saulėtoje vietoje. Sausame ore erkės gyvena labai trumpai. Pakabinus drabužius kambaryje, juose pasilikusios erkės gali įsisiurbti kitiems šeimos nariams, net ir nebuvusiems gamtoje. Dar kartą apžiūrėkite savo kūną, rūpestingai aptikrinkite paausius, pakinklius, kirkšnis, pažastis, sprandą – į šias vietas erkės labai mėgsta įsisiurbti. Gerai iššukuokite plaukus, išsimaudykite.

Jei erkė jau įsisiurbė…

Kuo greičiau ją ištraukite!Kuo ilgiau erkė bus įsisiurbusi, tuo daugiau ligos sukėlėjų paklius į organizmą. Jei neturite galimybių pašalinti erkę gydymo įstaigoje, paimkite pincetą (tiks ir tankus audinio arba popierio gabalėlis), suimkite erkę už galvos kuo arčiau odos ir iš lėto traukite kol pakilęs odos paviršius sudarys „palapinę“.

 

Keliolika sekundžių išlaikykite tokią padėtį. Po to erkę atsargiai ištraukite ir įkandimo vietą rūpestingai dezinfekuokite – nuplaukite muilu, patepkite spiritiniu tirpalu. Traukdami erkę, stenkitės nesuspausti jos pilvelio – galite įšvirkšti ten esančias borelijas (Laimo ligos sukėlėjus) tiesiai į žaizdelę, tokiu būdu pagerindami užkrato patekimą į organizmą.

 

www.infomazeikiai.lt