Mažesnis vaikų kiekis išgelbėtų planetą?

Technologijos.lt

 

Norintiems sumažinti į atmosferą išmetamo anglies dvideginio kiekį, siūloma radikali idėja, kurios ilgalaikiu poveikiu mokslininkai neabejoja. Oregono (JAV) universiteto mokslininkai teigia, kad mažinant gimstamumą Amerikai pavyktų sumažinti ir išmetamo anglies dvideginio kiekį bei pristabdyti šiltnamio efektą maždaug 20 kartų efektyviau nei kitos siūlomos „žaliosios“ praktikos, pavyzdžiui, šiukšlių rūšiavimas ar energijos taupymas.

 

„Diskusijoje dėl klimato atšilimo dėmesį fokusavome į individualiai, per visą gyvenimą išmetamas anglies dvideginio emisijas, – teigia atliktos studijos bendraautorius Paulas Murtaughas. – Tai yra svarbūs dalykai ir apie juos būtina kalbėti. Tačiau iššūkį sustiprina vis didėjanti populiacija ir su ja spartėjantis išteklių naudojimas“.

 

Reprodukcijos poveikis aplinkai iki šiol nebuvo tinkamai įvertintas, tikina tyrimą atlikę mokslininkai. „Pagimdžius vaiką, yra tikimybė, kad ir jis susilauks palikuonių, tad poveikis aplinkai yra daug didesnis už kitas klimatui žalingas veiklas.“

 

Teigiama, kad šiandien kiekvienas gimęs vaikas prideda maždaug 9,441 kubinių tonų anglies dvideginio. Priduriama, kad daugiau žmonių ne tik išskiria daugiau anglies dvideginio, bet daugiau teršia bei sunaudoja daugiau vandens atsargų. Tyrimo rezultatai publikuoti „Global Environmental Change“.

 

www.technologijos.lt