Vairavimas po išgertuvių taip pat pavojingas

ATN.LT

 

 

 

Kas trečias iš vakaro alkoholį vartojęs vairuotojas rytą sėda prie automobilio vairo. Tačiau dauguma jų net neįtaria, kad reikia net 12 val., jog iš organizmo būtų pašalintas alkoholio kiekis, susidaręs nuo išgertų 4 bokalų alaus.  Dauguma vairuotojų nė nenutuokia, kiek laiko reikia alkoholiui pasišalinti iš jų organizmo.

Jauni, 18-29 metų, vairuotojai, labiausiai pervertinantys savo galimybes, dažnai mano, kad praėjus 6 val. po išgertuvių jie gali saugiai vairuoti automobilį.
Netgi jeigu alkotesteris neužfiksuoja alkoholio, dar nereiškia, kad galima vairuoti automobilį praėjus kelioms valandoms po alkoholio vartojimo.

 

„Tokie vairuotojai būna gerokai mažiau susikoncentravę. Netgi jeigu asmuo jau yra blaivus, organizmas dar nebūna spėjęs pakankamai atsigauti, kad galėtų tinkamai funkcionuoti didesnės rizikos situacijose, kokios pasitaiko vairuojant automobilį. Neįvertinęs savo galimybių ir galimos rizikos, toks vairuotojas gali sukelti didelę nelaimę,“ – teigia „Renault vairavimo mokyklos“ direktorius Zbigniewas Weselis.

 

Vairuotojo, kurio alkoholio norma kraujyje yra dvigubai didesnė nei leistina norma, rizika sukelti avariją yra 30 proc. didesnė, negu blaivaus vairuotojo. Dažnai vairuotojai, išgėrę netgi labai nedaug alkoholio, pervertina save galimybes.

 

Išgertas alkoholis per 5 minutes patenka į kraują, tad jo efektas gali tęstis daugiau nei 10 valandų. „Po išgertuvių planuojaant vairuoti automobilį, turi būti praėję ne mažiau kaip 10 valandų nuo alkoholio vartojimo.

 

Netikintiems, kaip stipriai net nedideli alkoholio kiekiai veikia regėjimą ir reakciją, turime specialų pratimą”, – pasakoja „Renault vairavimo mokyklos“ instruktorius Miloszas Majewskis, – Šiuo pratimu simuliuojame girtumo simptomus, tokius kaip antai, negebėjimą atskirti krypties, regėjimo lauko iškraipymą, negebėjimą įvertinti atstumo bei, taip vadinamą, dvigubą matymą.“

 

Lietuvoje leistina alkoholio norma yra 0,4 promilės. Vairuotojams, neturintiems 2 metų patirties ar vairuojantiems sunkesnį kaip 3,5 tonos sunkvežimį, leistina norma – 0,2 promilės.

 

Per penkis šių metų mėnesius Lietuvoje eismo įvykiuose dėl neblaivių vairuotojų kaltės žuvo 18 žmonių (tiek pat, kaip ir 2008 m. per tą patį laikotarpį).

 

www.atn.lt