„Swedbank“: Norinčiųjų imti būsto paskolą daugėja

Alfa.lt

 

„Swedbank“ specialistai pastebi, kad gyventojai pastaraisiais mėnesiais drąsiau skolinasi būstui – keletą metų iš eilės itin sparčiai augęs Lietuvos bankų būsto paskolų rinkos portfelis pastaruoju metu išlieka stabilus.

 

„2007-2008 metais būsto paskolų portfelis Lietuvoje padidėjo dvigubai – nuo 9,9 mlrd. litų iki 19,76 mlrd. litų, o nuo šių metų rinkoje pastebime stabilizaciją – būstui iš bankų pasiskolinama praktiškai tiek pat, kiek grąžinama paskolų“, – pastebi „Swedbank“ Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Orinta Bertašienė.

 

Pasak jos, šiam procesui įtakos turi ne tik ekonomikos pokyčiai, bet ir pasikeitę žmonių lūkesčiai. „Žmonės pradėjo atsargiau vertinti prisiimamus įsipareigojimus, planuoti savo finansus. Kita vertus, pirkėjai dar tikisi nekilnojamojo turto kainų kritimo ir todėl linkę palaukti“, – sako O. Bertašienė.
„Swedbank“, gegužės 31 d. duomenimis užimantis 25,1 proc. Lietuvos būsto paskolų rinkos, per pirmąjį 2009 metų pusmetį išdavė gyventojams daugiau nei 198 mln. litų būsto paskolų.

 

„Pastaruoju metu stebime tam tikrą būsto paskolų rinkos atsigavimą. Jei metų pradžioje – sausio, vasario mėnesiais – išduodavome keliasdešimt paskolų, tai gegužę ir birželį paskolų būstui statyti ir pirkti skaičius išaugo 4-5 kartus“, – sako O. Bertašienė.

 

Pasak jos, nemažo klientų susidomėjimo sulaukė specialus „Swedbank“ pasiūlymas geresnėmis sąlygomis įsigyti turto iš banko finansuojamų nekilnojamojo turto vystymo partnerių. Šiuo metu banko pasiūlymų sąraše yra daugiau nei 50 nekilnojamojo turto objektų didžiuosiuose Lietuvos miestuose bei kurortuose.

 

Klientams, ketinantiems pirkti būstą iš „Swedbank“ finansuojamų nekilnojamojo turto partnerių, šiuo metu siūlomiems būsto kreditams taikoma ne tik itin žema palūkanų marža, bet suteikiama ir daugiau nuolaidų bei patrauklių sąlygų.

 

„Swedbank“ Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė pastebi, kad „Swedbank“ klientai gana aktyviai naudojasi ir vartojimo paskolomis.
„Bendra vartojimo paskolų rinka Lietuvoje mažėja – lyginant su pirmuoju 2008 metų ketvirčiu, 2009-aisiais naujai išduodamų vartojimo paskolų apimtys sumažėjo daugiau nei tris kartus.

 

Kita vertus, matome, kad dauguma mūsų klientų prisitaikė prie naujų ekonomikos sąlygų ir racionaliai valdo savo asmeninius finansus, todėl, atsižvelgdami į aplinkybes ir konkrečias situacijas, gana aktyviai teikiame gyventojams vartojamąsias paskolas“, – sako O. Bertašienė.

 

2009 metais „Swedbank“ užėmė apie 56,4 proc. Lietuvos naujai išduodamų vartojimo paskolų rinkos, o per pirmąjį šių metų pusmetį iš viso gyventojams vartojimui paskolino 150 mln. litų.