Galingas žemės drebėjimas Naująją Zelandiją pastūmėjo Australijos link

ATN.LT

 

Galingas praeitos savaitės žemės drebėjimas pastūmėjo Naująją Zelandiją arčiau Australijos, BBC teigia mokslininkai. 7,8 balo pagal Richterio skalę stiprumo žemės drebėjimas Tasmanijos jūroje pastūmėjo Naujosios Zelandijos Pietų salą į vakarus maždaug 30 centimetrų.

 

Seismologas Ken Gledhillas teigia, kad šis postūmis parodė, koks galingas buvo požeminis smūgis. Tačiau BBC korespondentas Andre Vornicius teigia, kad toks mažas priartėjimas tikrai nebus pastebimas, nes Naująją Zelandiją ir Australiją skiria daugiau nei 2 tūkst. 250 kilometrų.

 

Naujosios Zelandijos žiniasklaida juokauja, kad po tokių mokslininkų pateiktų naujienų dėl sumažėjusio atstumo turėtų atpigti lėktuvų bilietai iš Naujosios Zelandijos į Australiją.

 

K.Gledhillas taip pat pastebi, kad ne tik Naujosios Zelandijos Pietų sala pasislinko 30 centimetrų į vakarus, bet ir rytinė pakrantė vienu centimetru pajudėjo į Vakarus.

 

„Kitais tariant, Naujosios Zelandijos teritorija truputėlį išaugo”, – šypsojosi seismologas. Nors praeitos savaitės žemės drebėjimas Naujoje Zelandijoje buvo galingiausias per 78 metus, jis padarė labai mažai žalos.

 

www.atn.lt