Dviems ministrams jau svyla padai

Valstietis.lt

 

Šiandien naujoji Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su dviems laikinai ministrų pareigas einančiais Vyriausybės atstovais: socialinės apsaugos ir darbo ministru Rimantu Dagiu ir energetikos ministru Arvydu Sekmoku.

Sekmadienį inauguravus naująją šalies vadovę, premjeras Andrius Kubilius grąžino vadovaujamo ministrų kabineto įgaliojimus. Prezidentė D.Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo pavedė Vyriausybei laikinai eiti pareigas. Pagal Konstituciją, išrinkus naują šalies vadovą Vyriausybė grąžina įgaliojimus.

 

Pirmadienį, 14 val., į Prezidentūrą kviečiamas prieštaringomis kalbomis pagarsėjęs konservatorių deleguotas socialinės apsaugos ir darbo ministras R.Dagys. 16 val. pas D.Grybauskaitė pokalbiui atvyks naujus etatus kaip ant mielių steigiančios Energetikos ministerijos vadovas A.Sekmokas.

 

Su prezidente pirmadienį susitiksiantis A.Sekmokas teigia kol kas negalėsiantis pateikti jai galutinio atsakymo dėl nacionalinės energetikos bendrovės „Leo L” likimo, nes visi atsakymai, anot jo, yra Seime. „Vyriausybė savo darbą atliko, pateikė Seimui visų būtinų įstatymų pakeitimus, o toliau jau Seimas turi priimti sprendimus. Visi atsakymai yra Seime”, – BNS sakė A.Sekmomas.

 

„Manau, prezidentei reikia ne įrankio, o rezultato, o tam turi būti priimtas Vyriausybės pateiktas įstatymų paketas. Tik po to seks tie žingsniai, kurie numatyti pagal įstatymų pataisas”, – pridūrė laikinasis ministras. Jo teigimu, su prezidente jis kalbėsis apie tai, ko ji klaus: „Tų klausimų turėtų būti, bet jau ne manęs reikėtų klausti”.

 

Neoficialiomis žiniomis, dabartinis socialinės apsaugos ir darbo ministras R.Dagys nebus siūlomas eiti toliau šias pareigas būsimoje Vyriausybėje, o A.Sekmokui gali pavykti išsaugoti postą.

 

Iš karto po prezidento rinkimų gegužės viduryje juos laimėjusi D.Grybauskaitė pareiškė apie kuruojamas sritis kalbėsianti su finansų, socialinės apsaugos, sveikatos, ūkio ir energetikos ministrais.

 

Keturių partijų valdančiąją permainų koaliciją po Seimo rinkimų praėjusių metų lapkričio 17 dieną pasirašyta sutartimi suformavo 45 atstovus Seime turintys Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), 19 narių frakciją Seime turinti Tautos prisikėlimo partija (TPP), 11 atstovų Seime turintis Liberalų sąjūdis bei 9 parlamentarus turinti Liberalų ir centro sąjunga.

 

Pagal koalicijos susitarimą TS – LKD teko premjero ir 7 ministrų – finansų, ūkio, energetikos, užsienio reikalų, krašto apsaugos, socialinės apsaugos ir darbo bei žemės ūkio – portfeliai. Antrai pagal frakcijos dydį TPP teko Seimo pirmininko ir 2 ministrų – kultūros ir aplinkos – postai. Liberalų sąjūdis delegavo 3 ministrus – susisiekimo, švietimo ir mokslo bei teisingumo. Liberalų ir centro sąjungai teko 2 ministrų postai – sveikatos apsaugos ir vidaus reikalų.

 

Valdančiųjų partijų vadovai sekmadienį Seime pasirašė pareiškimą dėl permainų koalicijos veiklos tęstinumo. Juo pareiškiama, kad permainų koalicija, veikdama pagal 2008 metų lapkričio 17 dieną pasirašytą sutartį, yra pasiryžusi ir po prezidentės D.Grybauskaitės inauguracijos toliau tęsti savo veiklą bei formuoti Vyriausybę koalicijos sutartyje sutartais pagrindais.

 

www.valstietis.lt