Lietuvoje daugėja padirbtų pinigų

Alfa.lt

 

Niūrios pareigūnų prognozės, kad šalyje sunkmečiu daugės padirbtų pinigų, pildosi – Pietų Lietuvos regionus aptarnaujantys inkasatoriai antradienį surinktose pinigų pakuotėse aptiko 12 šimto litų klastočių, ketvirtadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. Marijampolėje esanti bendrovė „G4S“, teikianti inkasacijos paslaugas, per pastarąsias savaites policijos pareigūnams pranešė apie 25 padirbtus 100 litų banknotus. Klastotės platinamos ne tik Marijampolėje. Inkasatoriai jų parsivežė iš Alytaus, Vilkaviškio, Šakių ir Jurbarko.

 

Padirbtomis šimtinėmis nusikaltėliai atsiskaitė šių miestų prekybos centruose „Maxima“, „Rimi“, „Iki“, keliose vaistinėse. Pareigūnai neabejoja, kad visos klastotės į apyvartą pateko iš vieno fabrikėlio. Tai liudija toks pat prastas visų šimtinių popierius ir vienodi serijos numeriai. Ikiteisminius tyrimus dėl falsifikuotų banknotų pradėję pareigūnai tvirtina, kad jei klastotes aptinka inkasatoriai, vadinasi, savo darbą prastai atlieka prekybos įmonių kasininkės.

 

Tačiau antradienį Šakių knygyne baigiantis darbo dienai aptikta padirbta šimtinė suklaidino darbuotojas. „Banknotas švytėjo, tačiau jo popierius aiškiai buvo per prastas. Pinigų padirbinėtojai žino visokių gudrybių, kad klastotės nesukeltų įtarimų. Kaip ant banknoto padaryta švytinti juostelė, paaiškės tik po ekspertizės“, – „Lietuvos rytui“ sakė Šakių pareigūnai.

 

Šiomis dienomis juos pasiekė kalbos, jog nedidelėse rajono parduotuvėse buvo mėginta įbrukti padirbtų pinigų. Prieš kelias dienas nemalonumų turėjo ir viena Kalvarijos miestelio gyventoja. Moteris į banką atsinešė 100 JAV dolerių ir pageidavo pasikeisti į litus. Paaiškėjo, kad banknotas padirbtas. Kalvarijietė teigė, jog šimtinę ji parsivežė iš Aukštaitijos. Utenoje nepažįstamas vyras jos paprašė iškeisti 100 dolerių į litus.

 

Banknotai ir jų apsaugos požymiai http://www.lb.lt/lt/banknotai/banknotai.html, jei kyla įtarimų dėl turimų banknotų – pasitikrinkite.