Gėlių, vaisių ir daržovių prekybos užkulisiuose slepiami milijonai

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos, vykdydama projektus „Gėlių prekyba“ bei „Vaisių ir daržovių prekyba“, visoje šalyje nustatė įvairaus masto pajamų slėpimo atvejų. Telšių apskrityje gėlių prekeiviams dėl įvairių pažeidimų šiemet surašyta 18 protokolų.

 

„Įvertinęs, jog prekybos gėlėmis, vaisiais ir daržovėmis sektoriai turi pakankamai aukštą riziką, susijusią su galimu pajamų neapskaitymu, mokesčių administratorius vykdo projektus „Gėlių prekyba“ bei „Vaisių ir daržovių prekyba“, kurių metu tikrina įmones bei šia veikla užsiimančius gyventojus, galimai neapskaitančius ir nedeklaruojančius individualios veiklos pajamų, gautų iš tokios prekybos. Telšių apskrityje bendri kontrolės veiksmai su teisėsaugos bei kitomis institucijomis atliekami tikrinant prekeivių gėlėmis sektorių“, — teigia Telšių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Vaclovas Dikontas.

 

Iš viso Telšių apskrityje vykdant gėlių prekybos kontrolę šiemet atlikti 39 operatyvūs patikrinimai. Už įvairius pažeidimus surašyta 19 administracinės teisės pažeidimų protokolų. Daugiausia pažeidimų – 14 – nustatyta Mažeikiuose, po 2 – Telšiuose ir Plungėje ir vienas Rietave. Tikrinant gėlininkus dažniausiai nustatomi tokie pažeidimai, kaip: neregistruota veikla,  prekyba be prekių įsigijimo dokumentų, buhalterinės apskaitos taisyklių pažeidimai, kasos operacijų vietose laikomi neapskaityti pinigai bei nelegalus darbas.

 

Patikrinus Mažeikių prekybininkus gėlėmis kasos operacijų vietose rasta grynųjų pinigų, neapskaitytų jokiais dokumentais, asmenys, vykdantys individualią veiklą, neišdavė apskaitos dokumentų, o tikrinti Telšių ir Plungės gėlininkai prekiavo be prekių įsigijimo dokumentų. Dėl šių pažeidimų surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai.

 

Šiemet šiame sektoriuje nustatytas ir vienas nelegalaus darbo atvejis – Rietavo gyventojas, vykdantis individualią veiklą, pardavėjos pareigoms samdė oficialiai neįdarbintą moterį, už dieną jai mokėdamas po 40 Lt. Už nelegaliai dirbusį asmenį Plungės rajono apylinkės teismas šiam „darbdaviui“ skyrė 3000 litų administracinę nuobaudą.

 

Patikrinus prekybos vietoje buvusius dokumentus nustatyta, kad dalis gėlių yra įsigytos be jokių apskaitos dokumentų. Tikrinimo metu individualią veiklą vykdęs asmuo papildomai įtraukė į apskaitą  pajamų beveik už 20 tūkstančių litų ir įdarbino pardavėją.

 

Kontrolės veiksmai atliekami rizikingiausių gėlių, vaisių ir daržovių prekybos sektoriaus mokesčių mokėtojų atžvilgiu, siekiant išsiaiškinti gėlių, vaisių ir daržovių tiekėjus, faktines prekių įsigijimo ir pardavimo aplinkybes bei mastą, veiklos modelį ir pan. Remiantis kontroliuojamų sektorių analize ir 2009–2010 metų mokestinių patikrinimų rezultatais, galima teigti, kad vien tik dvi Vilniaus ir Klaipėdos apskričių įmonės bandė nuslėpti per 4 mln. litų mokesčių. Pažeidimų dažnai nustatoma šalies turgavietėse, kur vaisių, daržovių ir gėlių prekybą neretai organizuoja asmenys, neįregistravę veiklos. Klaipėdos AVMI, bendradarbiaudama su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Valstybine augalų tarnyba, praėjusiais metais išaiškino 15 gyventojų, kurie įtariami organizavę neteisėtą didmeninę prekybą vaisiais ir daržovėmis. Neapskaitytos pajamos galėjo siekti apie 3 mln. litų per mėnesį.

 

Vykdant projektus „Gėlių prekyba“ ir „Vaisių ir daržovių prekyba“ apskričių VMI šiemet atliko 340 operatyvių patikrinimų, kurių metu nustatyta per 150 administracinių teisės pažeidimų, iš jų — 34 neregistruotos veiklos ir 9 nelegalaus darbo atvejai, skirta per 18 tūkst. litų baudų. Po atliktų patikrinimų mokesčių mokėtojai papildomai deklaravo per 130 tūkst. litų mokesčių.

 

Telšių AVMI atstovės spaudai informacija

 

{parasas}