Joninės – šventė gamtoje

 Valstietis.lt

 

Kvapus laužo dūmas, grynas oras suteikia pobūviui ypatingą nuotaiką.Artėja ilgiausios dienos šventė. Bendravimas su draugais prie laužo, vainikų plukdymas ir smagus paparčio žiedo ieškojimas – šventė ne tik Jonams.

 

Lauko šventėms skirta daug įvairių kepsninių. Ypač populiarios kepamosios grotelės. Jei mėgstate apskrudusius kepsnius, patartina rinktis atviras kepsnines – jose ugnis būna kaitresnė. Kepsninė su dangčiu puikiai tiks paukštienos mėgėjams, nes joje maistas kepa lėčiau, būna sultingesnis ir labiau prisigeria dūmų kvapo.

 

Skaniam kepsniui labai svarbi gera ugnis. Daugelis pamėgo jau paruoštas anglis, tačiau neverta pamiršti ir malkų. Jos sunkiau įsidega, bet dega greičiau nei paruoštos anglys. Pasirinkę vaismedžių malkų, turėsite ir natūralaus kvapo dūmą.

 

Kepsnių meistrai ant grotelių ar iešmų kepamą maistą pagardina aromatingu dūmu. Pabandykite prieš kepdami ant žarijų užberti natūralių mėgstamų prieskonių: žalių pankolių, šalavijų, čiobrelių, bazilikų ar rozmarinų. Galima įmesti ir kelis laurų lapelius, cinamono lazdeles arba susmulkintų riešutų. Šie kvapūs prieskoniai ir žalumynai suteiks kepamam maistui nuostabų skonį.

 

Kiekvienam patiekalui reikalingos skirtingos temperatūros žarijos. Iki raudonumo įkaitusiose žarijose kepama liesa mėsa, žuvis. Toks kepsnys kepamas neilgai, jis prisigeria dūmų kvapo, apskrunda, bet spėja iškepti ir viduje. Vidutinio kaitrumo žarijos tinkamos įvairiems kepsniams – ant jų galima kepti mėsą, žuvį, paukštieną.

 

Daržovėms, vaisiams ar vištienos kepsniams reikalingos vėsesnės anglys. Be to, keptuvą patariama uždengti.
Kad žarijų kaitroje iškepti kepsniai išties teiktų malonumą, mėsa turi būti nelabai riebi (pradėję lydytis riebalai gali užsidegti), be to, ją reikia tinkamai paruošti – įtrinti prieskoniais arba marinuoti.

 

Žuvį, paukštieną ir mėsą pakanka marinuoti 1–4 val., nedidelius žuvies ar jūros gėrybių kepsnius – 0,5 val. (kambario temperatūroje), o žvėrieną galima marinuoti ir tris dienas.

 

Kepamas daržoves marinate, kambario temperatūroje, pakanka laikyti 10–30 min. arba šaldytuve – 2 val. Dauguma daržovių lengvai iškepa ant grotelių žalios, tačiau kai kurias (pvz., bulves, česnakus, artišokus) prieš kepant reikia 5–10 min. apvirti.

 

Per ilgai kepama žuvis kietėja ir praranda sultingumą, taigi neperkepkite. 2,5 cm storio gabalas turėtų kepti apie 10 min. Žuvies filė pakanka 2–3 min. Paukštiena su kaulais kepama, nelygu kepsnio dydis, 15–30 min., o krūtinėlėms pakanka 3–4 min. Visa višta uždengus kepama apie 1 val.

 

Jei būsimasis kepsnys tik įtrintas prieskoniais, prieš kepant jį reikia patepti aliejumi. Marinatai paprastai daromi su aliejumi – kepsnys gražiau apskrunda, o susidariusi plutelė neleidžia ištekėti mėsos syvams.

 

www.valstietis.lt