Verslo pradžia aptemdyta neskaidrios veiklos šešėlių

2009 m. birželio 22 d. Telšiai. Telšių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (toliau – Telšių AVMI) specialistams patikrinus Telšių apskrityje vos prieš kelis mėnesius duris atvėrusio pramogų klubo veiklą aptikta nemažai mokestinių pažeidimų – rasta alkoholinių gėrimų ir cigarečių be privalomų įsigijimo dokumentų, alkoholiu prekiauta neleistinu laiku,  nustatyta ir kitų — apskaitos taisyklių — pažeidimų.

 

Mokesčių inspekcija minėtu pramogų klubu susidomėjo gavusi pranešimą apie galimai neskaidrią veiklą. Operatyvaus patikrinimo metu menamiems klubo lankytojams (mokesčių inspektoriams) nebuvo išduoti kvitai, šalia kasos aparato rasta daugiau kaip 200 litų, atskiroje dėžutėje dar kelios dešimtys neapskaitytų pinigų. Paprašius klubo darbuotojų pateikti kasos operacijų žurnalus, kasos aparato dokumentus, šie tikino jų neturį.

 

Telšių AVMI specialistai aptiko ir daugiau pažeidimų – alkoholiniais gėrimais buvo prekiaujama neleistinu laiku. Įmonei išduota licencija prekiauti alkoholiu suteikė teisę jį parduoti tik vartojimo vietoje ir tik iki dvyliktos valandos vakaro, nors klubas kelias dienas per savaitę veikia pora valandų ilgiau.

 

,,Kintant ekonomikos būsenai išaiškinama vis daugiau šešėlinės veiklos atvejų įvairiose srityse, – sako Telšių AVMI viršininkas Algimantas Laucevičius, tačiau kad ir kokia bebūtų situacija šalyje, neskaidrus verslas netoleruotinas. Kovojant su šešėlinės ekonomikos reiškiniais svarbus visuomenės sąmoningumas. Žmonės turi suvokti, kad mokesčių vengimas, ,,vokeliai“ gali duoti tik trumpalaikius rezultatus“.

 

Kalbėdamas apie viešojo maitinimo sektorių A.Laucevičius teigė, kad mokesčių inspekcija nuolat kontroliuoja, kaip laikomasi mokesčių įstatymų. Nuo šių metų pradžios patikrinta per 20 klubų, barų, kavinių. 15 iš jų nustatyti Administracinių teisės pažeidimų ir Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimų atvejai.

 

Dažniausi – kasos kvito neišdavimas, neįtrauktų į apskaitą pinigų laikymas kasos operacijų atlikimo vietoje, kasos žurnalų pildymo pažeidimai, nevengiama prekiauti laiku neinventorizuotomis seno pavyzdžio banderolėmis paženklintomis prekėmis, kai kurie prekybininkai dirba be prekių įsigijimo dokumentų  ir kt.

 

Telšių AVMI primena, kad paskambinus pasitikėjimo telefonu 1882, galima ne tik sužinoti bei pasikonsultuoti įvairiais mokesčių klausimais, bet ir informuoti apie pastebėtus mokestinius pažeidimus.

 

www.infomazeikiai.lt