Seimas svarstys, ar mažinti akcizo tarifus etilo alkoholiui ir naftos produktams

Balsas.lt

 

Vakar Seimo narys Bronius Pauža pateikė Akcizų įstatymo straipsnių pakeitimo projektą, praneša Seimo ryšių su visuomene skyrius. Nutarta projektui po pateikimo pritarti ir pradėti jo svarstymo procedūrą. „Už“ balsavo 30 parlamentarų, „prieš“ – 8, susilaikė 19.  Projekto iniciatoriai siūlo mažinti akcizo tarifus etilo alkoholiui nuo 4416 iki 3740 litų už gryno etilo alkoholio hektolitrą, o naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams (išskyrus gamtines dujas) taikyti 432 litų už toną produkto akcizo tarifą vietoj dabar nustatyto 1050 litų už toną produkto.

 

Kaip teigiama Aiškinamajame rašte, nesąžininga konkurencija neigiamai paveikė alkoholinių gėrimų gamintojus, per tris šių metų mėnesius alkoholio pramonėje ir prekyboje buvo atleista apie 2000 darbuotojų.

 

Kai kurios įmonės trumpina darbo savaitę. Padidintas akcizas naftos dujoms neigiamai paveikė šių produktų vartojimą Lietuvoje, apsunkino gyventojų, naudojančių naftos dujas ne tik automobilių kurui, bet ir buityje, padėtį, padidėjo jų išlaidos, todėl valstybės biudžeto pajamos per pirmąjį šių metų ketvirtį nebuvo surenkamos tokios, kokių tikėtasi.

 

Toks akcizų didinimas sukėlė neigiamas pasekmes ir verslo srityje – mažėja darbo vietų, mažėja darbo užmokestis, o po to mažėja ir vartojimas. Todėl siūloma mažinti akcizų tarifus.