Eurolyga dar kartą patvirtino, kad "Žalgiriui" priklausys A licencija

Krepšinis.net

ULEB Eurolyga, pirmą kartą viešai pristatydama būsimų sezono turnyro modelį, patvirtino, kad ŪBIG valdomas Kauno „Žalgirio“ klubas stipriausioje Europos krepšinio lygoje turės garantuotą vietą. Oficialioje Eurolygos svetainėje pristatytas 2009-2012 m. strateginis planas, kuris neužilgo Eurolygos generalinėje asamblėjoje turėtų būti patvirtintas artimiausiems sezonams. Naujoji sistema suteiks garantijas klubams, pastarąjį dešimtmetį Europos arenose demonstruojantiems stabilumą, tačiau neužkirs kelio ir komandoms gerai pasirodančioms vietiniuose čempionatuose. Šioje sistemoje galios trijų rūšių licencijos: A, B ir C.

A licenciją gaus 13 klubų, atrinktų pagal reitingą, kurio trys pagrindiniai kriterijai buvo komandų pasirodymai Eurolygos ir nacionaliniuose čempionatuose, pajamos iš televizijos transliacijų ir komandos namų rungtynių lankomumas. ŪBIG valdomas Kauno „Žalgiris“ A licenciją gaus kartu su Maskvos CSKA, Atėnų „Panathinaikos“, Pirėjo „Olympiakos“, Sienos „Montepaschi“, Romos „Lottomatica“, Tel Avivo „Maccabi“, Vitorijos „Tau Ceramica“, Barselonos „FC Barcelona“, Madrido „Real“, Malagos „Unicaja“, Stambulo „Efes Pilsen“ ir Stambulo „Fenerbahce Ulker“ klubais. Po trejų metų blogiausiai pasirodžiusi A licencijos savininkė praras šią vietą.

B licenciją kiekvienam sezonui pagal pasirodymą nacionalinėse pirmenybėse gaus 10 klubų. Sudarytas reitingas leis 8 komandoms iš karto patekti į Eurolygą. Dar 8 komandos dėl 2 kelialapių prieš sezoną susigrums atrankiniame turnyre. Trečiosios kategorijos C licencija metams atiteks Europos taurės čempionams.

 

Eurolygos čempionato sistema nesikeis, išskyrus pridėtas atrankines varžybas. Kaip ir šį sezoną reguliariajame sezone komandos bus suskirstytos į 4 grupes po 6 komandas ir iš viso grupių etape sužais 10 rungtynių. Į „Top-16“ etapą pateks po 4 geriausias grupės ekipas, kurios bus suskirstytos į keturis naujus pogrupius. Iš šių po dvi komandas pateks į ketvirtfinalį, kuriame bus rungtyniaujama iki 3 pergalių, o ketvirtfinalio porų nugalėtojai pateks į finalinio ketverto varžybas.