Medikai pikete reikalavo ministrų atsistatydinimo

Valstietis.lt

Greitosios pagalbos automobiliais Nepriklausomybės aikštę prie Seimo apsupę medikai reikalauja, kad atsistatydintų sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys. Piketą prie Seimo surengę medikai sakė, kad jų netenkina Vyriausybės sprendimas suvienodinti darbo savaitės ir atostogų trukmę visiems medikams bei A.Čapliko pasirašytas įsakymas, kuriuo mažinami medicinos paslaugų įkainiai. Pasak Lietuvos medikų profesinės sąjungos pirmininkės Albinos Kavaliauskaitės, A.Čaplikas ir R.Dagys yra atsakingi už profesinės rizikos, kuri didėja augant krūviui, valdymą.

 

„Jeigu jie tai derina tik tarpusavyje, tai tegu atsistatydina”, – žurnalistams protesto akcijos metu sakė A.Kavaliauskaitė. Pikete be Vilniaus medikų dalyvavo medikai iš Švenčionių, Šiaulių, Akmenės, Pakruojo, Klaipėdos ir kitų miestų. Daugiausia tarp jų buvo greitosios medicinos pagalbos medikai, keli taip pat atstovavo priklausomybės, psichikos ir kitas ligas gydantiems medikams.

 

Plaktais „Nuvarytus arklius nušaunat?”, „A.Čapliko vizija – greitoji pagalba be emocinės ir protinės įtampos”, „Receptas valdininkams – ricinos aliejus, išgėrė atsisėskit ir pamąstykit, ką jūs darote”, „Šiandien ponas, rytoj lavonas”, „Sveikatos apsaugos ministerijai – proto krizė” bei skanduodami „Aš pavargęs, tu numiręs” piketuotojai švilpimais sutiko A.Čapliko paaiškinimus.

 

„Nesu burtininkas, jeigu nėra pinigų, aš jų daugiau negaliu duoti. Kalbėkime apie teisingą ir protingą pinigų panaudojimą. Aš nesu burtininkas, kada mažinamas 300 mln. biudžetas padidinti išlaidų”, – piketuotojams sakė ministras, pažymėjęs, kad sprendimai priimami prie derybų stalo.
A.Čapliko teigimu, jo, kaip ministro funkcija yra „subalansuoti visos medikų bendruomenės interesus”.

 

„Niekur Europoje nėra išskirtinių medikų. Išlygų tvarka galioja nuo kokių 1960 metų ir ji yra nenormali – aš neturiu, ką atsakyti chirurgui, okulistui, kitiems gydytojams, kodėl jų darbas yra mažiau vertinamas negu kitų. Mes norėtume pereiti nuo išlygų tvarkos prie normalios tvarkos”, – sprendimą suvienodinti darbo ir poilsio laiką visiems medikams žurnalistams trečiadienį aiškino ministras.

 

Kita vertus, A.Čaplikas sakė, kad atsižvelgiant į tai, jog greitoji medicinos pagalba yra blogiausiai finansuojama, bus ieškoma kompromiso. Žurnalistų paklaustas, ar įvykdys piketuojančiųjų reikalavimą atsistatydinti, A.Čaplikas sakė: „Jeigu dėl to padaugės pinigų – tuoj pat”.

 

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Tedeušas Rodzas BNS sakė, kad šešių greitosios pagalbos automobilių nuomą iš jo vadovaujamos stoties piketui apmokėjo profesinės sąjungos. Jo teigimu, išnuomoti tik greitosios medicinos pagalbos stočiai priklausantys automobiliai, ir tik tie, kurie piketo metu yra laisvi nuo darbo.

 

„Nematau čia jokių problemų, mes nenuomojame tų automobilių, kurie iš Sveikatos apsaugos ministerijos gauti panaudos sutartimi, o tik tuos, kurie yra mūsų. Dėl to nesumažėjo šiuo metu mieste budinčių automobilių”, – tikino T.Rodzas. Pasak jo, išsinuomoti automobilius galima ir iš kitų miestų greitosios pagalbos medicinos stočių.

 

Gegužės viduryje A.Čaplikas pasirašė įsakymą vienodai mažinti apmokėjimą visų rūšių asmens sveikatos priežiūros paslaugoms, nustatant, kad bazinės kainos 1 balo vertė lygi 0,89 lito (iki šiol buvo 1 litas). Praėjusią savaitę Vyriausybė suvienodino darbo laiko trukmę iki 38 val. per savaitę ir atostogas iki 36 kalendorinių dienų per metus visoms be išimties sveikatos priežiūros darbuotojų grupėms.

 

Šios nutarimų pataisos pirmiausia palietė vadinamųjų rizikingų profesijų medikus, kurie teikia medicinos paslaugas psichiatrijos klinikose, sutrikusio vystymosi asmenims, ligoniams po sunkių galvos traumų, insultų, navikų, pacientams, besigydantiems tuberkuliozę, lytiškai plintančias ligas, AIDS.

 

Taip pat ilgiau dirbti turės ir dalį atostogų prarado anesteziologai, greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, specialistai, dirbantys su cheminėmis medžiagomis, higienistai, atliekantys dezinfekciją ir deratizaciją, įkalinimo įstaigų medicinos personalas. Iki šiol savaitinė darbo laiko trukmė medikams svyravo nuo 30 iki 39 val., o atostogos nuo 35 iki 42 dienų.

 

www.valstietis.lt