Pasėlių ir žemės ūkio naudmenų deklaravimas Mažeikių rajone vyksta sparčiai

 

Šiomis dienomis Mažeikių rajono savivaldybėje sparčiai vyksta žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas. Aktyviausiai pasėlius šiemet deklaruoja Sedos, Tirkšlių ir Židikų seniūnijų gyventojai. Iš viso gauta jau beveik 1300 rajono žemdirbių paraiškų. Pasak Žemės ūkio skyriaus vyriausiasis specialisto Eimanto Salatkos, tai beveik 2,5 karto daugiau negu praėjusiais metais tokiu pačiu laiku.

 

 

„Pernai tokiu metu buvo gauta tik apie 500 paraiškų. Deklaruoti pasėlius žemdirbiai suskubo baigiantis deklaravimo terminui, todėl neišvengta spūsčių. Seniūnijų specialistai dirbo net šeštadieniais. Tikimės, kad šiemet deklaruojantiesiems ilgose eilėse stovėti neteks“, – sako specialistas.

Žemės ūkio skyriaus duomenimis, pernai rajone iš viso buvo patvirtintos 3502 paraiškos. Prognozuojama, jog šiemet paraiškų turėtų kiek sumažėti.

„Paraiškų kasmet sumažėja maždaug po 200–300. Tuo tarpu deklaruojamų pasėlių ir žemės ūkio naudmenų plotai kasmet didėja keliais šimtais hektarų. Taip yra todėl, kad mažesnius ūkius turintys žmonės savo žemes parduoda stambesniems ūkininkams, žemės ūkio bendrovėms. Deklaruojami ir kituose rajonuose žemdirbių turimi pasėliai bei žemės ūkio naudmenos“, – pasakoja E. Salatka.

 

Specialistai pataria žemdirbiams būti atidiems matuojant deklaruojamų ir žemės ūkio naudmenų plotus. Kaip ir kasmet Nacionalinės mokėjimų agentūros specialistai vykdys deklaruotų plotų patikrą. Kartu su deklaruotų pasėlių patikra bus tikrinama ar žemdirbiai, purškiantys pasėlius turi augalų apsaugos priemonių naudotojų pažymėjimus, ar sertifikuoti purkštuvai.

Šiemet pradedama taikyti dar viena svarbi naujovė. Prašantieji tiesioginių ir kompensacinių išmokų, turės laikytis ne tik geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės, bet ir tam tikros dalies vadinamųjų valdymo reikalavimų (žemės ūkio ministro 2009 m. balandžio 9 d. įsakymas Nr. 3D–235). Šiais metais iš valdymo reikalavimų dalies bus pradėtas kontroliuoti aplinkosaugos ir ūkinių gyvūnų registravimo ir ženklinimo reikalavimų laikymasis.

Ūkinių gyvūnų registravimo ir ženklinimo taisyklėse išdėstyti šie reikalavimai:
1. Ūkinių gyvūnų laikytojas ir laikymo vieta (banda) turi būti registruota Ūkinių gyvūnų registro duomenų bazėje, vadovaujantis Ūkinių gyvūnų registravimo ir ženklinimo taisyklėmis.

 

2. Ūkinių gyvūnų apskaitos žurnale ir Ūkinių gyvūnų registro duomenų bazėje turi būti nurodyti teisingi duomenys apie laikomus ūkinius gyvūnus. Privalo būti įrašyti visi gyvulių judėjimo įvykiai (prieauglio atsivedimas, atvežimas į laikymo vietą, išvežimas iš ūkio, gaišimas bei skerdimas savo reikmėms).

 

3. Visi ūkyje laikomi galvijai turi turėti teisingai užpildytą galvijo pasą.

4. Ūkyje laikomi ūkiniai gyvūnai turi būti tinkamai ir laiku suženklinti ir užregistruoti. Šiuo metu privaloma suženklinti galvijus, ožkas ir avis. Ausų įsagai turi būti abiejose ausyse. Kiaulės suženklinamos prieš išvežant iš ūkio. Kiti ūkiniai gyvūnai: arkliai, visų rūšių kailiniai žvėreliai, paukščiai, bičių šeimos – turi būti registruoti Ūkinių gyvūnų registre.

Jei tikrinimo metu bus nustatyti minėtųjų reikalavimų pažeidimai, išmokos bus mažinamos, o jei pažeidimai bus dideli ir sunkūs, išmokos visai nebus mokamos. Todėl visiūkinių gyvūnų laikytojai privalo sutvarkyti savovaldoje laikomiemsgyvūnams apskaitą, kaip to reikalauja Ūkinių gyvūnų registravimo ir ženklinimo taisyklių reikalavimai.

 

www.infomazeikiai.lt