Vaikų darželiai vasarą gali būti uždaryti

 

Visuotinis lėšų taupymas prisikasė ir iki vaikų darželių – kai kurie iš jų bus uždaryti visai vasarai, auklėtojos išleistos neapmokamų atostogų, o kur keliaus vaikai – kol kas neaišku.
Gali nedirbti visą vasarą
„Darželį planuojama uždaryti. Kalbėjau su auklėtoja, jis sakė, kad konkrečiai kol kas neaišku, bet pas mus mėgsta viską paskutinę minutę nuspręsti kai jau nebebus, kur trauktis“, – sakė susirūpinusi Ignalinoje esantį lopšelį-darželį lankančio vaiko mama.

„Taip bando taupyti, o kur vaikus dėti, ypač dirbantiems, aš nežinau“, – piktinosi ji. Pasak mažamečio mamos, darželį planuojama uždaryti nuo liepos 1 d. iki rugpjūčio 15 d. Be to, nors darželis oficialiai veiks visą birželį, auklėtojos privalo pasiimti vieną papildomą mėnesį neapmokamų atostogų, tad kas prižiūrės vaikus, kol jos atostogaus – neaišku. Auklėtojoms priklauso du mėnesiai įprastų atostogu ir vienas (dėl lėšų taupymo) neapmokamų.

„Birželį darželis kaip ir dirbs, tačiau aš nežinau, kas prižiūrės vaikus – gal pagalbinis personalas, valytojos? Vis gi čia atsakomybė, tai ne taip paprasta, kaip paršelius prižiūrėti“, – sakė Alfa.lt pašnekovė.

Bando taupyti įvairiais būdais

„Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti. Sprendimas nepriimtas, o mąstymų, kaip reikėtų pataupyti lėšas yra įvairių. Niekas neuždarinės be Savivaldybės Tarybos sprendimo, bet jeigu Taryba nutars, gali būti uždarytas. Prieš kelerius metus taip buvo padaryta – niekas neatsitiko, gimstamumas nesumažėjo“, – sakė Ignalinos švietimo ir sporto skyriaus vedėja Regina Lisauskienė.

Ignalinos savivaldybės tarybos posėdis vyks birželį, tad kol kas vaikų tėvai skendi nežinioje.

„O ką daryti? Tėvai skėsčioja rankomis, visi išsižioję, bet, kaip ir visada, niekas mūsų neklauso, dažniausiai būna pasakoma paskutinę minutę, kad nebegalima būtų nieko pakeisti“, – sakė Alfa.lt kalbinta darželį lankančio vaiko mama.

Pasak Ignalinos švietimo ir sporto skyriaus vedėjos, prieš teikiant pasiūlymus savivaldybės Tarybai, darželio direktorei reikėtų atsiklausti tėvų, o jie, savo ruožtu, turėtų imtis iniciatyvos, jei sprendimas uždaryti darželį jų netenkintų.

„Šalia miesto yra kaimai, kur gyvena močiutės ir seneliai ir paprastai daug vaikų ten atostogauja, tad gali būti, kad problemų ir neliks, – sakė R.Lisausienė, – jeigu 99 tėvai sako, kad tą laikotarpį turės kur palikti vaikus, o šimtasis ne, tada dėl to vieno vaiko juk nelaikys darželio personalo, taip pat naudojamas vanduo, elektra, maitinimasis, skalbiniai ir t.t.“.

„Kaip žinia, visur krizė, ne tik Vilniuje, bet ir Ignalinoje, ir patys einame neapmokamų atostogų, nes nėra lėšų“, – nuogąstavo Ignalinos švietimo ir sporto skyriaus vedėja.

Savivaldybės pačios sprendžia

Švietimo ministerijos ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėja Gražina Šeibokienė Alfa.lt informavo, kad, pagal Savivaldos įstatymą, savivaldybės turi teisę pačios spręsti, kaip geriausiai tenkinti savo gyventojų poreikius dėl mažų vaikų ugdymo, nes ikimokyklinis ugdymas yra savarankiška savivaldybių funkcija.

„Darželių uždarymas vasaros laikotarpiui tikrai yra susijęs su sunkmečiu ir su lėšų taupymu savivaldybėse. Teko girdėti, kad kai kurios savivaldybės išties siūlo tėveliams vaikus du mėnesius neleisti į ikimokyklines įstaigas ir tokiu tikslu sutaupyti kažkiek lėšų“, – sakė G.Šeibokienė.

Pasak jos, jeigu išties trūksta lėšų visus metus išlaikyti darželį, į savivaldybės Tarybos posėdžius turėtų būti kviečiami tėvų atstovai ir kartu ieškoma kompromisų, vienas iš variantų būtų kelti mokestį už darželio lankymą.