Užkertamas kelias smurtautojų kerštui

 

Šiandien Vyriausybė pritarė Teisingumo ministerijos parengtiems Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimams, kuriais prieš šeimos narius smurtaujančiam asmeniui būtų laikinai apribotos nuosavybės teisės į jo būstą.


Iki šiol Baudžiamojo proceso kodekse buvo numatyta galimybė teismui įpareigoti smurtaujantį šeimoje asmenį gyventi atskirai, tačiau nebuvo privalu kartu apriboti ir tokio asmens nuosavybės teises į būstą. Praktikoje tokia situacija neretai virsdavo keršto įrankiu, kai asmuo, kuriam priklauso būstas, jį parduodavo ar išnuomodavo, taip faktiškai išmesdamas smurtą patyrusią auką į gatvę. Siekiant užkirsti kelią tokiai neigiamai praktikai, teisingumo ministerija pasiūlė įtvirtinti, kad teismui įpareigojant asmenis gyventi skyrium tuo pačiu privalomai būtų taikomas ir nuosavybės į turtą apribojimas. Tai padės apsaugoti smurtą patiriančius asmenis, dažniausiai moteris, nuo tolimesnio smurtaujančio asmens keršto.

Teikiant pakeitimus akcentuota, kad tai yra teisinės kovos su smurtu priemonės, tačiau jos turi būti derinamos ir su švietimo bei socialinės pagalbos priemonėmis. Smurtas yra sudėtinga socialinė, psichologinė ir teisinė problema, tad jam eliminuoti turi būti imamasi kompleksinių priemonių.

Vyriausybės patvirtinti Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimai dar bus svarstomi Seime.

 

 

www.infomazeikiai.lt