Mažeikių savivaldybė ir "Lietuvos geležinkeliai" ieškos būdų keleivių vežimui optimizuoti

 

Atsižvelgdama į ekonomines sąlygas ir būtinybę užtikrinti žmonėms patogų susisiekimą, AB „Lietuvos geležinkeliai” kartu su šalies savivaldybėmis ieškos būdų keleivių vežimui vietiniais maršrutais optimizuoti. Susisiekimo ministerijoje surengtame pasitarime šiuos klausimus aptarė ministerijos, AB „Lietuvos geležinkeliai”, Valstybinės geležinkelio inspekcijos, Valstybinės kelių transporto inspekcijos ir savivaldybių vadovai bei atsakingi specialistai.


AB „Lietuvos geležinkeliai” pasitarimo dalyviams pateikė išsamią informaciją apie keleivių vežimą vietiniais traukiniais – aptarnaujamus maršrutus, keleivių skaičių, ekonominius rodiklius. Akcentuota, kad keleivių vežimas bendrovei yra nuostolingas – vien pernai patirta 122,6 mln. litų nuostolių. Valstybė kompensuoja tik mažą dėl keleivių vežimo patiriamų nuostolių dalį, didžiąją dalį nuostolių bendrovė priversta kompensuoti krovinių gabenimo pajamomis. Todėl būtina mažinti keleivių vežimo sąnaudas, peržiūrėti traukinių maršrutų ir stotelių aptarnavimą.

„Traukinių keleivių nuolat mažėja, nėra sutvarkyta bendrovės patiriamų nuostolių kompensavimo sistema. Tačiau keleivių vežimo pertvarka siejasi ne vien su pinigais – svarbu atsižvelgti į kiekvieno regiono ypatumus, aptarti visus galimus variantus ir užtikrinti gyventojams patogų susisiekimą”,- teigė AB „Lietuvos geležinkeliai” valdybos pirmininkas, susisiekimo viceministras A. Štaras.

Viceministras pakvietė savivaldybių ir suinteresuotų institucijų vadovus išsakyti savo nuomonę, aptarti galimybes derinti vietinius traukinių ir autobusų maršrutus, atsisakyti skirtingų transporto priemonių maršrutų dubliavimo, efektyviau panaudoti ir mokinių vežimui skirtą specialųjį transportą.

Posėdyje sutarta, kad visos savivaldybės per artimiausias porą savaičių pateiks AB „Lietuvos geležinkeliai” savo nuomonę dėl bendrovės pasiūlytų traukinių maršrutų ir stotelių aptarnavimo pakeitimų bei pateiks savo siūlymus, kaip jų teritorijoje būtų optimaliausia organizuoti keleivių vežimą. Kaip pavyzdinį optimizavimo projektą nuspręsta pasirinkti maršrutą Vilnius–Ignalina–Turmantas, kurį derinant AB „Lietuvos geležinkeliai” aktyviai bendradarbiaus su Ignalinos ir Zarasų savivaldybėmis.

Tikimasi, kad bendru sutarimu pertvarkant vietinį keleivių vežimą pavyks sumažinti AB „Lietuvos geležinkeliai” patiriamus nuostolius, efektyviau derinti traukinių ir autobusų maršrutus, kiek įmanoma išvengti bilietų kainų augimo ir užtikrinti patogų susisiekimą visuose šalies regionuose.

 

 

www.infomazeikiai.lt informacija.