Mažeikiškiai "maitinami" pažadais…

Mažeikių rajono savivaldybės administracijos specialistai pastaruoju metu sulaukia nemažai gyventojų pastabų ir klausimų dėl akcijos „Darom 2009“ metu surinktų šiukšlių išvežimo. Per balandžio 17-18 dienomis vykusias aplinkos tvarkymo talkas surinktos atliekos iš kai kurių seniūnijų nėra išvežtos iki šiol.

Už atliekų tvarkymą atsakingų Savivaldybės specialistų ir UAB „Mažeikių komunalinis ūkis“ direktoriaus Andriaus Noreikos teigimu, taip atsitiko dėl to, kad kai kurie gyventojai „Darom 2009“ talkininkų surinktas šiukšlių krūvas gausiai papildė savo buitinėmis atliekomis.

Ypač sudėtinga situacija susidarė prie keleto sodininkų bendrijų. Vien iš pakelių, vedančių į Kurmaičių sodininkų bendrijas, komunalininkų duomenimis, į Jėrubaičių (Plungės r.) sąvartyną jau išvežta per 50 tonų, dar apie 30-40 tonų kol kas liko neišvežta.

Pasak A. Noreikos, šalia sodininkų bendrijų, kurios buvo įtrauktos į akcijos „Darom 2009“ tvarkomų teritorijų sąrašą, talkos metu surinktų šiukšlių yra vos 10-15 proc., kita dalis surinkta tikrai ne pakelėse ar pamiškėse, tai – bendrijų gyventojų namuose sukauptos atliekos – seni baldai, buitinė technika, padangos, statybinės atliekos.

Direktorius primena, kad visas stambiagabarites, statybines atliekas, padangas galima legaliai, civilizuotai ir nemokamai pristatyti į „Stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelę“, adresu: Algirdo g. 40C.

„Per talkas daugiausia buvo surinkta negendančių atliekų: plastmasės, popieriaus ir pan., tad gyventojų neturėtų varginti nemalonūs kvapai. Suprantama, nejauku, kai aplink sukrautos krūvos šiukšlių. Tačiau mes negalime viso savo darbo laiko skirti vien tik per talkas surinktoms atliekoms išvežti.

Privalome pagal grafiką ir sutartį su Telšių regiono atliekų tvarkymo centru (TRATC) vežti buitines atliekas nuo gyvenamųjų namų tiek mieste, tiek kaimiškose vietovėse. Sparčiai daugėja atliekų naujai pastatytuose bendro naudojimo konteineriuose sodininkų bendrijose. Iš čia buvo numatyta šiukšles vežti tik kartą per mėnesį, tačiau pasirodė, kad tai daryti reikia mažiausiai kartą per savaitę“, – sako A. Noreika.

Darbų tempą sulėtino ir gendanti „Mažeikių komunalinio ūkio“ technika. Vienu metu sugedus trim mašinoms atliekų išvežimas buvo kiek sustojęs. Jau kuris laikas komunalininkai dirba savaitgaliais, dviem pamainomis. Užsitęsus darbams, atliekas darosi sunkiau surinkti dėl suplyšusių bei išmėtytų maišų.

Po akcijos „Darom 2009“ per balandžio mėnesį iš Mažeikių rajono į Jėrubaičių sąvartyną išvežta 170 tonų atliekų, dar maždaug 100 tonų planuojama išvežti. Atliekos visiškai išvežtos iš Laižuvos, Tirkšlių, Mažeikių miesto ir Viekšnių seniūnijų.

Vietinio ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Kornėlijus Kryžius informuoja, kad gegužės 12 d., antradienį, Savivaldybės administracija ir UAB „Mažeikių komunalinis ūkis“ pasirašė sutartį. Joje nustatyta tvarka ir sąlygos, pagal kurias komunalininkai privalės išvežti ir priduoti į Jėrubaičių sąvartyną (Plungės r.) visas po akcijos „Darom 2009“ rajone likusias atliekas. Pagal sutartį Savivaldybė įsipareigojo už minėtų atliekų išvežimą sumokėti. Vienos tonos atliekų surinkimas ir transportavimas į Jėrubaičių sąvartyną Savivaldybei kainuos 142,21 Lt.

Savivaldybė taip pat moka Telšių regiono atliekų tvarkymo centrui (TRATC), vadinamąjį „vartų mokestį“. Pagal šį mokestį vienos tonos atliekų sutvarkymas kainuoja 47,28 Lt. Nemokamai TRATC priėmė 26 tonas „Darom 2009“ metu surinktų atliekų.

Pagal gegužės 12 d. pasirašytą sutartį, seniūnijose likusias šiukšlių krūvas numatyta išvežti iki gegužės 31 d. Komunalinio ūkio vadovas tikina, kad įmonės darbuotojai dės visas pastangas, kad atliekos būtų išvežtos kaip įmanoma greičiau, nelaukiant mėnesio pabaigos.
Atliekų tvarkytojai ir vežėjai atsiprašo rajono gyventojų už patiriamus nepatogumus dėl užsitęsusio šiukšlių išvežimo.

 

www.infomazeikiai.lt