„Minkštieji šarvai“ saugo nuo kulkų

 

 

D. Britanijoje išrastą gelį primenančią polimerinę medžiagą, efektyviai absorbuojančią kinetinę energiją, ėmėsi naudoti ir kariškiai. Ja padengti šalmai saugos karius nuo mirtino kulkų ir šrapnelių pavojaus.

D. Britanijos gynybos ministerija pasirašė 100 tūkstančių svarų vertės sutartį su nedidele bendrove, išradusia naują neįprastų savybių medžiagą, kuri smūgio atveju žaibiškai sukietėja, sugerdama kinetinę energiją.

Manoma, kad ši „d3o“ pavadinta medžiaga netrukus bus naudojama įprastiniuose britų kareivių šalmuose. Ja padengtas vidinis šalmo paviršius turėtų dvigubai sumažinti į jį pataikiusios kulkos ar skeveldros kinetinę energiją ir taip išgelbėti daugelį gyvybių, rašo britų dienraštis „Daily Telegraph“.

Ramybės būsenoje „d3o“ yra tąsus ir minkštas kaip plastilinas, jį galima laisvai tampyti ir minkyti, tačiau smūgio metu jis akimirksniu sukietėja, virsdamas fiziniam poveikiui atsparia kieta medžiaga.

Bendrovės „d3o Lab“ įkūrėjas Richardas Palmeris naują polimerinę medžiagą kurti ėmėsi 2001 m. 2005 m. jo išrastą oranžinės spalvos „d3o“ pirmieji pradėjo naudoti sportininkai – iš šios medžiagos buvo gaminamos sąnarių apsaugos, ji buvo naudojama aukštos klasės sportininkų aprangoje ir įrangoje siekiant išvengti traumų.

„Kai judesys būna lėtas, „d3o“ molekulės „prasilenkia“ viena su kita, ir medžiaga išlieka tąsi, tačiau didelės energijos smūgio atveju jos susikimba ir „užsirakina“, tapdamos kietu daiktu. Taip sugeriama kinetinė energija“, – aiškina R. Palmeris. Pasak jo, pasibaigus fiziniam poveikiui medžiaga grįžta į pradinę būklę.

Išradėjas teigia, kad vien tik „d3o“ sluoksnis nuo tiesioginio kulkos pataikymo neapsaugos, tačiau juo padengti karių šalmai bus nepalyginamai atsparesni.

Nors priimta manyti, kad pažangiausios technologijos pirmiausia pasiekia kariškius, „d3o“ yra veikiau taisyklę patvirtinanti išimtis. Šis polimeras pradedamas vis plačiau naudoti ne tik sporto įrangoje ir aprangoje – „skystieji šarvai“ sustiprina ir pirštines, baleto batelius bei raitelių drabužius.

D. Britanijos gynybos ministerija planuoja naudoti „d3o“ ne tik šalmams ar apsauginei įrangai stiprinti. Įsiuvai iš šios medžiagos ties karių alkūnėmis, keliais ar pečiais padėtų išvengti nuovargio ir sužalojimų mūšio metu, kai dažnai tenka nepatogiai kristi ar įveikinėti kliūtis.

„Minkštieji šarvai“ turėtų saugoti ir britų kuriamus žvalgybinius robotus – nuotolinio valdymo mechanizuotus įrenginius su vaizdo kameromis, automatiniais ginklais, dujų ir sprogmenų detektoriais, kurie žvalgytų pozicijas, nukenksmintų sprogmenis ar mūšio metu padėtų iš ugnies linijos evakuoti sužeistuosius.

Šiuose vaizdo siužetuose galima pamatyti vadinamąjį „kiaušinio testą“, kuris buvo atliktas „d3o Lab“ laboratorijoje, ir kitus smūgį sugeriančios medžiagos išmėginimus.