Turiningos atostogos senuosiuose Vokietijos Hanzos miestuose

 

Kas netingi, yra aktyvus, žíngeidus, veržlus ir, žinoma, stropus, visada turi šansą būti pastebėtas ir paskatintas. Tik miegančių ir apsisnaudusių, abejingų ir tinginių niekas nejudina. Tegul snaudžia sau toliau.

 

Taigi, ir šį kartą šeši aktyviausi mūsų gimnazijos 9-12 klasių mokiniai Ramutė Milinkauskaitė, Živilė Babenskaitė, Lina Montvydaitė, Rokas Steponaitis, Deividas Pleškys bei Eglė Beinoravičiūtė pavasario atostogas praleido pačiuose seniausiuose ir gražiausiuose Vokietijos Hanzos miestuose Stralsunde bei Greifswalde.

Ši kelionė jiems buvo dovana už aktyvų dalyvavimą projekte „Hanzos miestai“, kurį inicijavo istorijos mokytoja Elena Piekienė. Ji puikiai susiejo mūsų gimnazijos nuolatinio rėmėjo profesoriaus Kašadės iš Vokietijos atvežtą parodą „Hanzos miestai skiautiniuose“ su pamokine veikla, suteikė vyresnių klasių mokiniams galimybę naujoje ir netikėtoje erdvėje pagilinti istorijos žinias, kurios vėliau sėkmingai buvo taikomos užsienio kalbos bei dailės užsiėmimuose.

 

Kokie gi iš ties tie tikrieji Hanzos miestai, apipinti legendomis, kvepiantys viduramžiais, skalaujami jūrų ir gilių upių, su nuostabaus grožio uostais ir uosteliais, saugančiais daugybę paslapčių ir legendų? Prisiliesdami prie jų, mūsų gimnazistai prisilietė prie senosios Vokietijos kultūros ir istorijos, prie šios šalies tradicijų, turėjo galimybę palyginti naująją ir senąją Hanzos miestų architektūrą, patyrė begalę įspūdžių, įgijo naujos patirties, pagilino vokiečių kalbos žinias ir praplėtė akiratį. Tačiau svarbiausia – juos nuolat supo mieli ir rūpestingi žmonės, aukoję dėl mūsų gimnazijos mokinių savo brangų laiką ir energiją bei juos rėmę finansiškai.

Už tai, kad ši kelionė įvyko ir ją lydėjo sėkmė, aš ir mano mokiniai esame nuoširdžiai dėkingi profesoriui Hansui- Jurgenui Kaschadei bei garsiam Vokietijos džiazo pianistui Alexandrui Blumei. Jų finansinė, moralinė ir netgi kultūrinė parama mus lydėjo visos kelionės metu. Nenuostabu, kad grįžome tikrais džiazo muzikos fanais.
Kviečiu visus gimnazijos moksleivius aktyviai dalyvauti rengiamuose projektuose, domėtis, siekti ir keliauti. Tur būt nėra nieko nuostabesnio už patirtą kelionių ir bendravimo džiaugsmą.

 

Daugiau foto rasite www.vieksniug.lt

Vokiečių kalbos mokytoja Gilma Plūkienė